Γάζα: «Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει ακόμη πολλούς μήνες» διαμηνύει ο ισραηλινός στρατός

«Πολλούς μήνες ακόμα» μπορεί να διαρκέσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, παρότι τα πλήγματά του στην περιοχή πολλαπλασιάζονται και οι ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση γίνονται εντονότερες κάθε ημέρα που περνάει.

Συγκεκριμένα, και χθες Τρίτη ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί προειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις ίσως κρατήσουν ακόμη πολλούς μήνες, καθώς «οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν

είναι εύκολο να επιτευχθούν».

Σε άλλη μία ένδειξη πως η σύρραξη προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισαν drones και πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που απειλούν ισραηλινά συμφέροντα σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε μάχες στη Χαν Γιούνις (νότια), καθώς επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στο κεντρικό του τμήμα» είπε χθες βράδυ ο εκπρόσωπός τους Ντανιέλ Χαγκαρί. Παράλληλα, διέταξαν οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ και τα περίχωρά του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, περισσότεροι από από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας, καλώντας να γίνεται διάκριση μεταξύ των πολιτών και των μαχητών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι η δράση του  στρατού του στη Λωρίδα της Γάζας θα ενταθεί. «Λέμε στους τρομοκράτες της Χαμάς “σας βλέπουμε, ερχόμαστε”… Θα εντείνουμε τις μάχες στη νότια Γάζα και αλλού» είπε έπειτα από επίσκεψή του στην ισραηλινή υπηρεσία Διαστήματος.

Στο μεταξύ, μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε την άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα, ο ΟΗΕ ονόμασε χθες Τρίτη την απερχόμενη Ολλανδή υπουργό Σίγκριντ Κάαχ συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως παρέλαβε χθες 41 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και επτά νέα ασθενοφόρα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα. Ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στον θύλακο παραμένει πολύ κατώτερος των αναγκών, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες την ανησυχία της για την κλιμάκωση και την παράταση των μαχών και κάλεσε σθεναρά να κηρυχθεί άμεση ανακωχή που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή και είχε καίρια συμβολή στην ανακωχή που συμφωνήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, συζήτησε χθες βράδυ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση. Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να «ηρεμήσει η κατάσταση και να φθάσουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η διπλωματία του Κατάρ σε ανακοίνωσή της.

Στην Ουάσινγκτον, η προεδρία των ΗΠΑ έκανε λόγο περί συνομιλιών για την «απελευθέρωση» ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων «Αμερικανών πολιτών», και για τη διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής προεδρίας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί εντείνονται, κυρίως εξαιτίας ενεργειών οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή οι Χούθι της Υεμένης, που όπως η Τεχεράνη υποστηρίζουν τη Χαμάς.

Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν χθες Τρίτη από πυρά της Χεζμπολάχ, ενώ οι σιίτες αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με drone εναντίον πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για την εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος αναχαιτίστηκε, προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύουν κυρίως εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των Χούθι, ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν χθες δώδεκα drones και πέντε πυραύλους των σιιτών ανταρτών. Οι επιθέσεις που αποδίδονται σε φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων εξάλλου έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ιράκ και στη Συρία από τη 17η Οκτωβρίου. Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ έπληξαν τρεις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούμενες από τους φιλοϊρανούς τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα μέλος τους.

Keywords
Αναζητήσεις
gaza-o-polemos-borei-na-diarkesei-akomi-pollous-mines-diaminyei-o-israilinos-stratos.htm
Τυχαία Θέματα