ΓΑΛΛΙΑ: “Τυφώνας” Μακρόν ανατρέπει τη πολιτική σκηνή – Δεύτερη η δεξιά, τρίτη η ακροδεξιά της Λεπέν

upd: Πολιτικός …τυφώνας Μακρόν σαρώνει την πολιτική ζωή της Γαλλίας. Το κόμμα του προέδρου οδεύει προς μια εντυπωσιακή νίκη στις βουλευτικές εκλογές μετά τον σημερινό πρώτο γύρο που σηματοδοτήθηκε από την ιστορική κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου και μια αποχή ρεκόρ, καθώς περίπου ένας ψηφοφόρος στους δύο δεν προσήλθε στις κάλπες.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο σχηματισμός

του Μακρόν La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του του κεντρώου MODEM κέρδισαν το 32,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI) ακολούθησαν με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Καγκελάριος #Merkel: τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον @EmmanuelMacron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το κόμμα La République en marche του Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά με 32,2%- 32,9% των ψήφων μπροστά από τη δεξιά (20,9% έως 21,5%) και το Εθνικό Μέτωπο που ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (13,1% έως 14%)

Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει 390 έως 445 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν “απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια”.

Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι “η δεύτερη δύναμη της χώρας” μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για “μια αφύνπιση” ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία “με ένα και μοναδικό κόμμα”.

Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες “σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος”, δήλωσε στην TF1.

Η ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα πως “το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας”, υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή “τιμωρεί” το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως “οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή”.

ΓΑΛΛΙΑ – Βουλευτικές εκλογές: Νίκη του κόμματος του Μακρόν με μεγάλη αποχή

Keywords
Τυχαία Θέματα