Γ. Δραγασάκης: Δεν θα συγχωνευθούν οι ελληνικές τράπεζες – Ανάγκη ενίσχυσης της Attica Bank

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κύμα συγχωνεύσεων στις ελληνικές τράπεζες έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, το σύστημα στην Ελλάδα

είναι άκρως υπερσυγκεντρωμένο και δεν «χωράει» νέες συγχωνεύσεις τραπεζών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δραγασάκης στην Attica Bank που βρίσκεται εκτός εποπτείας της ΕΚΤ τονίζοντας « ότι πρέπει να ενισχυθεί όπως και οι συνεταιριστικές και εφόσον χρειαστούν κεφαλαία να μπορούν και αυτές να τα πάρουν . Διότι πρέπει να έχουμε κάποιες τράπεζες εκτός του συστήματος που ελέγχει το ευρωσύστημα. Στα σκαριά είναι και τράπεζα ειδικού σκοπού αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα

«Με την πρώτη δόση, η οποία θα υπερβεί τα 25 – 27 δισ. ευρώ, μας ενδιαφέρει όχι απλά να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να πληρώσουμε μέρος των χρημάτων που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες»

«Η συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τραπεζικής εμπιστοσύνης» υπογράμμισε παράλληλα, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με ταυτόχρονη ρύθμιση των κόκκινων δανείων».

Δεν υπάρχει καλό Μνημόνιο – “Κλειδί” η ρύθμιση του χρέους

«Δεν υπάρχει καλό Μνημόνιο» και «ασφαλώς υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υπογράφει σήμερα με τους δανειστές» παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Παρά ταύτα, παρότι και η νέα συμφωνία συνιστά ένα είδος «τιμωρητικής πολιτικής», ο κ. Δραγασάκης διέκρινε τη δυνατότητα λείανσης των οξύτερων προβλέψεών της, μέσω αντισταθμιστικών προγραμμάτων που οικοδομούνται ήδη σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε όμως περίπτωση, προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος είναι οπωσδήποτε η ρύθμιση του χρέους – η επεξεργασία του ώστε να καταστεί εξυπηρετίσιμο κάθε χρόνο – αν όχι και η απομείωσή του, όπως η κυβέρνηση προτείνει, αν και «δεν θέλει να πολώσει τη συζήτηση».

Σχετικά με ορισμένες αντιδράσεις που εκφράζουν κυρίωςγερμανικοί κύκλοι ο κ. Δραγασάκης επικαλέσθηκε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε εκφράζει προσωπικές απόψεις. Εμείς κινούμαστε στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής, προχωράμε θετικά και κάθε απόκλιση από αυτή τη συμφωνία θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, είπε ο κ. Δραγασάκης

Ο κ. Δραγασάκης υπερασπίστηκε τους αρχικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους τον Φεβρουάριο, για τις οποίες και προέβλεψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί ιστορικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα