Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Σύστημα “Διαύγεια” για τις τράπεζες – Σχέδιο επαναλειτουργείας της ΕΝΚΛΩ – Τι είπε για οικονομία, χρέος

Εντός του Δεκεμβρίου θα θεσπιστεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαθιδρύσει σύστημα ανάλογο του «Διαύγεια» για τις τράπεζες. Ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων, όπως η «ΕΝ. ΚΛΩ», τη δε άνοιξη θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη.

Αυτά τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε

– ακόμη- διεξοδικά για τα «κόκκινα δάνεια» και τα μέτρα κοινωνικής ανασυγκρότησης που εντάσσονται στο «παράλληλο πρόγραμμα».

«Η κοινωνική οικονομία είναι στρατηγικός στόχος»

Ερωτηθείς για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι της «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» («ΕΝ.ΚΛΩ»), με στόχο την επαναλειτουργία της εταιρείας (θέμα για το οποίο έγινε, την Τετάρτη, σύσκεψη στην αντιπροεδρία), ο κ. Δραγασάκης τόνισε:

«Υπάρχει ένα business plan από τους εργαζόμενους, αρκετά μελετημένο. Είχαν πρόβλημα, γιατί είχε λήξει ο χρόνος με κάποιες δικαστικές διαδικασίες. Είπαμε να περάσει από τη Βουλή μια τροπολογία για να κερδίσουν ένα εξάμηνο και να μπορέσει να σωθεί το εργοστάσιο. Γενικότερα, μέσα στην κρίση μπορεί να χαθούν σημαντικές παραγωγικές μονάδες ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Παλιότερα, τεράστιες μονάδες όπως η Πειραϊκή εξαφανίστηκαν ενώ αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η επαναλειτουργία επιχειρήσεων μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους- μοχλούς. Ο πρώτος είναι «να πιεσθούν οι ιδιοκτήτες να βάλουν κεφάλαια».

Ο δεύτερος: Εάν «ο ιδιοκτήτης δεν θέλει ή δεν μπορεί, θα πρέπει οι τράπεζες ή οι εταιρίες που θα δημιουργηθούν αργότερα για διαχείριση ‘κόκκινων δανείων’, να αναζητήσουν επενδυτές». Ο τρίτος: «Αν δε γίνει κι αυτό, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, αν θέλουν, να αναζητήσουν τρόπους επιβίωσης της επιχείρησης. Είτε μόνοι τους είτε με συμπράξεις με τράπεζες. Αυτή είναι η περίπτωση των ΕΝ ΚΛΩ».

Ο κ. Δραγασάκης συνέδεσε το ζήτημα αυτό με τα «κόκκινα δάνεια». Είπε, συγκεκριμένα, ότι η ρύθμισή τους θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο και να συνοδευτεί από τέτοια μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον και η συνέχεια της εργασίας.

«Η κοινωνική οικονομία δεν είναι μόνον κάποια πειράματα, έχει στρατηγικό χαρακτήρα» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προειδοποιώντας πάντως ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι εγχειρήματα όπως αυτά της «ΕΝ. ΚΛΩ» αντιπροσωπεύουν ένα ασφαλές «Ελντοράντο». Πρόσθεσε δε:

«Αυτές οι μονάδες για να επιβιώσουν, απαιτούν μια εσωτερική λειτουργία δημοκρατική, συλλογικότητα, συμμετοχή του κόσμου, ικανοποίηση των αναγκών τους. Θ γίνουν πολλές προσπάθειες. Από τις 100 θα πετύχουν 50, από τις 50, οι 25 θα αποδειχθούν βιώσιμες (…). Με 26% ανεργία είναι δύσκολο να βρει κανείς λύση απλά με συμβατικά μέτρα.»

«Στόχος για τον επόμενο χρόνο: 80% παράλληλο πρόγραμμα, 20% μνημόνιο»

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης, τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα δεν ισοδυναμούν με το «παράλληλο πρόγραμμα», που είναι κάτι κατά πολύ ευρύτερο, αλλά εντάσσονται σε αυτό. «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε, σχετικά:

«Αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, ήταν μια κόλαση για την κυβέρνηση, για τη Βουλή για τον κόσμο που άκουγε κάθε μέρα μέτρα με αρνητικό αντίκτυπο. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα ίσως έχουμε υπερβεί το 50% των μέτρων αυτού του τύπου, ως το καλοκαίρι θα εξαντλήσουμε το 80%.. Από τον επόμενο χρόνο θα είναι κυρίως μέτρα του παράλληλου προγράμματος και 20% μέτρα που εντάσσονται στο μνημόνιο».

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι και σε αυτό ακόμη το μνημόνιο προβλέπονται μέτρα που αντιστοιχούν σε κυβερνητικές θέσεις και προτάσεις, όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η θέσπιση περιουσιολόγιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή δικαιότερης φορολογικής πολιτικής.

Το κοινωνικό κράτος ανέκαθεν ήταν στην Ελλάδα αποσπασματικό, η κρίση το αποσάρθρωσε και τώρα «αρχίζουμε να το ξαναχτίζουμε και θα αρχίσουμε από τα κάτω», είπε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θεμέλια» αυτής της ανοικοδόμησης θα είναι η Πρόνοια (με βασικό στοιχείο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), η απασχόληση, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το Σχολείο της γειτονιάς.

«Εντός του μήνα το αρμόδιο υπουργείο θα φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της απλήρωτης εργασίας», γνωστοποίησε, μιλώντας για το κοινωνικό κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Καλύτερα από τις προβλέψεις θα πάει η οικονομία – ανάγκη μια ‘Διαύγεια’ για τις τράπεζες».

«Ότι κάνουμε, γίνεται εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όμως υπάρχουν και εφεδρείες» είπε ο κ. Δραγασάκης και τις συνέδεσε με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος, είναι πιο απαισιόδοξη από την πραγματικότητα. Σκόπιμα το έκαναν ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος.
Το δεύτερο εξάμηνο του ’16 μπορεί να έχουμε ανάπτυξη. Αν η οικονομία πάει καλύτερα και τα έσοδα θα πάνε καλύτερα. Οτιδήποτε είναι πάνω από το πλεόνασμα που έχουμε υποχρεωθεί να παρουσιάσουμε, θα το αξιοποιήσουμε.
Ότι εξοικονομήσουμε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί»

Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την άρση των capital controls και των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας (ELA), θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλες ιδέες, όπως «ομόλογα ειδικού σκοπού», ώστε να τονωθούν ανάπτυξη και απασχόληση.

Θα μπορούσαν, συμπλήρωσε, να επιτρέψουν οι δανειστές την αξιοποίηση – για αναπτυξιακούς σκοπούς- τμήματος των 19 δισεκατομμυρίων που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα δάνεια» ανέφερε μεταξύ άλλων:
.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε το σπίτι, αν είναι πρώτη κατοικία . Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται ακόμη και έναντι του δημοσίου.
Και για τα υπόλοιπα – έμποροι, επιχειρηματίες- θα γίνουν ρυθμίσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016»

Για τις τράπεζες τόνισε πως, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά».

«Εκκρεμεί ο ‘Φάκκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως είναι απλουστευτική η ιδέα ότι, αν αλλάξει ένα κεντρικό πρόσωπο μιας τράπεζας, αυτή αυτομάτως θα αλλάξει και πολιτική. Πρώτα θα πρέπει να καθοριστούν οι άξονες της ενδεδειγμένης πολιτικής και κατόπιν να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν, εκτίμησε.

Ερωτηθείς για το χρέος, είπε:

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Έχουμε δημιουργήσει και μια δομή που επιτρέπει – και το θέλουμε – να υπάρξουν και προτάσεις μη κυβερνητικών φορέων. Υπεύθυνος είναι ο Τσακαλώτος. Είμαστε σε συνεργασία και με φορείς εκτός Ελλάδας, ινστιτούτα, καθηγητές κλπ.
Οργανωτικά είμαστε έτοιμοι»

Keywords
Τυχαία Θέματα