Γ. Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Προτεραιότητα και δέσμευση των τραπεζών η άμεση αποτελεσματική χρηματοδότηση

Οι τράπεζες είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, υπογράμμισε ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει δοθεί πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα με

πολύ ελκυστικό κόστος, ενώ διαβεβαίωσε ότι  άμεση αποτελεσματική χρηματοδότηση είναι η ύψιστη προτεραιότητα και σαφής δέσμευση των τραπεζών που ήδη γίνετε πράξη.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό “παράθυρο” σε περίπου 10 ημέρες να υπάρξει απάντηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών που θα δώσει την δυνατότητα διεύρυνσης των τυπικών κριτηρίων των δικαιούχων τραπεζικών δανείων από τα νέα εργαλεία ενίσχυσής επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού.

Είχε προηγηθεί σφοδρή κριτική από βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και αιχμές από βουλευτές της ΝΔ για την γκρίνια στην αγορά εξαιτίας είτε καθυστερήσεων, είτε υπέρογκων εγγυήσεων, είτε αποκλεισμού από τον τραπεζικό δανεισμό.

“Αν είναι πλήρης ο φάκελος και φυσικά αν ο αιτών δικαιούται, τότε σε δύο ημέρες εγκρίνεται το δάνειο”, ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου. “Συνήθως όμως υπάρχει έλλειψη στοιχείων από πελάτες”.

“Όμως και εμείς για να αντλήσουμε ρευστότητα από την ΕΚΤ, πρέπει να βάλουμε εγγυήσεις και υπάρχει και ο πιστωτικός κίνδυνος. Η ΕΚΤ μας δίνει ρευστότητα υπό προϋποθέσεις, την αποκτούμε, αλλά αυτό δεν απαντάει στον πιστωτικό κίνδυνο. Πρέπει κι εμείς να ζητήσουμε έξτρα εγγυήσεις. Ποιες είναι αυτές εξαρτάται από την πολιτική κάθε τράπεζας”.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προσδοκίες για πιστωτική επέκταση 3-5 δις μέσα στο 2020, ενώ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ υπήρξαν 98.622 αιτήσεις για 2 δις. “Έγκριση δόθηκε για 10.150, σημειωτέων η τράπεζα δεν χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους, αλλά καλύπτει τους τόκους των δύο πρώτων ετών και αυτό είναι η συμμετοχή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ είναι μεγάλες οι προσδοκίες για το εγγυοδοτικό. Συνολικά με όλα τα εργαλεία, την αναστολή πληρωμής κεφαλαίου έως τέλος Σεπτεμβρίου 2020 που είναι έμμεση ρευστότητα , τα δάνεια, τις ρυθμίσεις κλπ η χρηματοδότηση των τραπεζών έφτασε τα 15 με πιο κοντά τα 18 δις ευρώ,  πολύ αξιοπρεπές και ανάλογο των περιστάσεων ποσό”.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για την χορήγησα δανείων ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κριτήρια χορήγησης ο κ. Χαντζηνικολάου είπε ότι “μπορεί να  απορρίφθηκαν και φερέγγυοι αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε. Γιατί; Γιατί οι καλοί πελάτες κρατάνε τις τράπεζες ανοιχτές και βγάζουμε κι εμείς λεφτά. Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να δανείζουν, αλλά δημιούργησαν προσδοκίες που υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Τα προγράμματα είναι για ενήμερες και βιώσιμες επιχειρήσεις και σωστά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα