Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό ενός μήνα υποχωρούν οι τιμές στην Ευρώπη

Υποχωρούν περαιτέρω οι τιμές του φυσικού αερίου και πλέον διαπραγματεύονται σε χαμηλά ενός μήνα εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης αλλά και της λήξης των εργασιών συντήρησης εγκαταστάσεων στη Νορβηγία. Συγκεκριμένα, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα υποχωρούσε κατά 3,2% στα 29,28 ευρώ η μεγαβατώρα νωρίτερα σήμερα, ενώ το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο σημείωνε πτώση 2,2%. Μάλιστα, το ολλανδικό συμβόλαιο έφτασε να υποχωρεί κατά 4,7% πριν ανακάμψει.

Ο θερμός καιρός σε

ορισμένες χώρες ακόμη δεν έχει οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση για κλιματισμό, ενώ τα σημεία αποθήκευσης ανά την ήπειρο είναι γεμάτα περί το 80%, γεγονός που συγκρατεί στις τιμές.

Στη Βρετανία, η ζήτηση βρίσκεται χαμηλότερα από τα μέσα για την εποχή επίπεδα, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας να μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αν και οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση, εξαιτίας της οποίας εκτινάχθηκαν οι τιμές της ενέργειας σε ιστορικά υψηλά, έχει υποχωρήσει, τα δεδομένα για τον ερχόμενο χειμώνα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Ο πιο ψυχρός καιρός μπορεί να απομειώσει ταχύτατα τα μεγάλα αποθέματα που συγκεντρώνονται το καλοκαίρι.

«Η Ευρώπη μοιάζει καλά “πλασαρισμένη” για τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο οποιοδήποτε σημάδι πίεσης θα έχει μεγάλη επίδραση στις αγορές και θα αποτελέσει τεστ για την ανθεκτικότητά τους» σημειώνει ο Andy Sommer, team leader ανάλυσης θεμελιωδών μεγεθών και μοντέλων στην Axpo Solutions.

Η αγορά στρέφεται πλέον στην ολοκλήρωση της διαδικασίας συντήρησης εγκαταστάσεων στη Νορβηγία αργότερα εντός της εβδομάδας, αναμένοντας νέα από τον διαχειριστή δικτύου της χώρας Gassco.

Keywords
Τυχαία Θέματα