Φως για το χρέος από την Ευρώπη, μικρό καλάθι για τις επαφές με Ομπάμα

Την ώρα που εντείνονται οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να αλλάξει υπέρ της το κλίμα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για συμβιβαστική λύση και γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται

προσπάθεια να προωθηθεί η πρόταση του ESM για τακτοποίηση του βραχυπρόθεσμου χρέους, έτσι ώστε να καμφθούν και οι αντιδράσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, καθώς το σχέδιο θα εμφανιστεί ως αναγκαιότητα του μηχανισμού για την αντιμετώπιση των πιστωτικών κινδύνων και όχι ως παραχώρηση προς την Ελλάδα.

Σημαντικός σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση έχει διαδραματίσει και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον Ντράγκι για το θέμα του χρέους και υποστηρίζει τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα στο 2%.

Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγων υποστήριξε μετά την πρόσφατη σύσκεψη Δραγασάκη, Στουρνάρα, Τσακαλώτου, ότι «το παν είναι να κλείσει γρήγορα η β΄ αξιολόγηση. Αυτό είναι το κλειδί».Ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι «υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία, κυρίως της ΕΚΤ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί ένα πακέτο μέτρων που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και δεν θα δημιουργεί «πρόβλημα» στο Βερολίνου, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια η πρωτοβουλία Ντράγκι δεν λύνει μακροπρόθεσμα το θέμα του χρέους, απλά θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα την κυβέρνηση να προχωρήσει τη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες, καθώς ακόμη και αν Ρέγκλινγκ και Ντράγκι ξεπεράσουν τον «σκόπελο» Ντράγκι, δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει, αποδεχόμενο μια λύση που είναι κομμένη και ραμμένη στα ευρωπαϊκά μέτρα.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Όσον αφορά τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει και πολλά.

Η ενδεχόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα τον Νοέμβριο, ναι μεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση επικοινωνιακά, αλλά όχι στην ουσία των διεκδικήσεών της. Και αυτό όχι μόνο γιατί στα μέσα Νοεμβρίου, θα έχει ήδη εκλεγεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά αν είχε κάποια επιρροή η αμερικανική κυβέρνηση στο ζήτημα, αυτή θα είχε ήδη αποφέρει καρπούς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο ελληνικό χρέος, σε συνδυασμό πάντα με μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικάνοι δεν έχουν ρίξει χρήματα στην ελληνική διάσωση και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ είναι πολύ μικρή, άρα δεν μπορούν να επιβάλουν λύσεις στους Ευρωπαίους και δη στους Γερμανούς, οι οποίοι έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη τρεις φορές.

ESM: Τρία μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Στα 32,5 χρόνια η μέση διάρκεια αποπληρωμής

Keywords
Τυχαία Θέματα