ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να …τετραγωνίσουν τον κύκλο – Οι λύσεις που βρέθηκαν

Τις ώρες που στις Βρυξέλλες παιζόταν ένα “περίεργο” παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας με το REUTERS επιοκεφαλής και με ….σιγόντο από την Κομιοσιόν(!), σχετικά με την έλευση ή μη της Τρόικας στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, Σαμαράς

και Βενιζέλος προσπαθούσαν να….τετραγωνίσουν τον κύκλο, βρίσκοντας μια λύση στο μεγάλο θέμα του φόρου των ακινήτων. Οι πιέσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών είχαν φθάσει στο μη παρέκει. Στην 4ωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και το θέμα του ΕΣΠΑ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και να φέρει στη Βουλή τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο 2014-2017. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να και όλα δείχνουν ότι η μεγάλη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για την συνολική διευθέτηση του χρέους μετατίθεται για την Άνοιξη όταν θα έχει επικυρώσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2013 και η Eurostat.
Στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ανοικτά και τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, τα θέματα την μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων και των αμυντικών βιομηχανίων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Θα υπάρξουν μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές, έχουμε περιθώριο ως την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η κυβερνητική πηγή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σημείωσε ότι «θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη του νομοσχεδίου έως την επόμενη εβδομάδα».

Οι αλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και ενδέχεται να υιοθετηθούν, για να σταματήσουν και οι εσωκομματικές «γκρίνιες», είναι οι εξής:

Να αλλάξουν κλίμακα και συντελεστές ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, ειδικά δε για τα αγροτεμάχια όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια.Να υπάρξει μικρή επιβάρυνση των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων που εισπράττουν επιδοτήσεις, αφού τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο υπουργείο από τον ΟΠΕΚΕΠ.Να απαλλαχθούν ή να ελαφρυνθούν ακίνητα «δεσμευμένα» από το κράτος.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ: Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης: «Είμαστε στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωσή του. Δεν θέλουμε να είναι απλά και μόνο ένα καινούργιο πρόγραμμα. Θέλουμε να είναι διαφορετικό τόσο ως προς τη φιλοσοφία του, με προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή, όσο και ως προς την αρχιτεκτονική του. Πιο απλό, όχι γραφειοκρατικό. Αυτή τη συζήτηση κάναμε και πιστεύω ότι είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου η οριστική διαμόρφωσή του».

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ALPHA BANK

Εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς

Στην εξομάλυνση της λειτουργίας στην αγορά ακινήτων αναμένεται να συμβάλει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, τονίζοντας πάντως ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δραστική μείωση ή κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών και με την αναγκαία εκλογίκευση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, ο ενιαίος φόρος θα είναι ο μόνος φόρος κατοχής ακινήτων που θα επιβαρύνει τα ακίνητα από το 2014, έναντι των ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 και του ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ) του 2013, που επιβλήθηκαν (εκτάκτως) όλοι ταυτόχρονα το 2013.

Ο ΕΝΦΑ θα επιβάλλεται στο κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένου, όπως συνέβαινε με τους ΦΑΠ. Η επιβολή του δικαιολογείται από το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος σε κάθε περιοχή.

Επιπλέον, ο νέος φόρος επιβάλλεται σε σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση (και στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στα εκτός σχεδίου γήπεδα και αγροτεμάχια) και, επομένως, συνεπάγεται εκλογικευμένη και διαφανή επιβάρυνση για κάθε ακίνητο. Με αυτά τα δεδομένα, οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι χαμηλοί, σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων (ιδιαίτερα όσον αφορά τα εντός σχεδίου πόλης οικόπεδα), η φορολογική επιβάρυνση είναι υπέρμετρα υψηλή και θα πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές, ενώ στα κτήρια η επιβάρυνση που προκύπτει επί της ισχύουσας αντικειμενικής αξίας των ακινήτων είναι σχετικά χαμηλή και αναμένεται να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Τέλος, χαμηλή κρίνεται η επιβάρυνση από την επιβολή του ενιαίου φόρου στα εκτός σχεδίου πόλης γήπεδα και αγροτεμάχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα