Φλερτ λοιμωξιολόγων με πιο αυστηρά μέτρα – Φόβοι για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα – Αύριο οι αποφάσεις

09:44 4/2/2021 - Πηγή: BankWars

Το φλερτ με το αυστηρό lockdown από πλευράς λοιμωξιολόγων γίνεται όλο και πιο έντονο. Στην αυριανή σύσκεψη θα μπουν όλες οι εκτιμήσεις στο τραπέζι και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες όμως, με τα μέχρις στιγμής δεδομένα δεν οδηγούν ούτε στο κλείσιμο της αγοράς (όπως λειτουργεί) ούτε στο κλείσιμο των σχολείων, για τα οποία, σημειωτέον, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των λοιμωξιολόγων.

ΟΙ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Χθες στη Βουλή ο καθηγητής  και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσίορδας  τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000. Ανέφερε επίσης πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.

Πιο αυστηρά και άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού προτείνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.

Χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υποστήριξε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.Οπως είπε ο κ. Σύψας, περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας,παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού τα στοιχεία, όπως είπε είναι «καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά» σημειώνοντας πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα». Συμπλήρωσε δε πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Επίσης σχολίασε τα σενάρια για την λήψη μέτρων στην Αττική και συγκεκριμένα την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως είπε, ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά». Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το ‘ακορντεόν’, γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός».

ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τοποθετείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο MEGA, δικαιολόγησε και την άποψή του.«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο protothema είπε πως «τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί».

Και ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορωνοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».

Στην κυβέρνηση πάντως, πηγές αναφέρουν πως δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ούτε των γυμνασίων και των λυκείων, αλλά ούτε και των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, προς το παρόν.

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΡΔΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αναλυτικά στοιχεία για την πανδημία και κυρίως την κατάσταση στην Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής  και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση στην Αθήνα, ενώ ανέφερε πως κάποια δεδομένα είναι ανησυχητικά

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.

Αναλυτικά ανέφερε:Βόρειος Τομέας:  82% αύξηση κρουσμάτων  εβδομαδιαία,Κεντρικός τομέας:  61% αύξηση με 1.400 ενεργάΔυτικός Τομέας:  123% αύξησηΗ Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdownΑνατολική Αττική:  62% αύξηση

7 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.

Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.

Αυξητική τάση στις νοσηλείες

Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες, υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.

Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%

Στο σύνολο ο καθηγητής επισήμανε πως «Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού».

Ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.

Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού

Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το  νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».

Κοροναϊός και παιδιά

«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά.  Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», είπε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα τεστ πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα ανά μέσο όρο.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο που ‘έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Σε ποιες περιοχές επικρατεί η παραλλαγή του ιού

Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ  τα λύματα είναι πολύ καλύτερα.

Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.

Τσιόδρας: Ανησυχητικά δεδομένα στην Αττική – Έως 8.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα