Χωρίς ημερομηνία επιστροφής φεύγει η τρόικα – Όλα στον αέρα – Πολιτική λύση θέλει η κυβέρνηση

09:29 5/2/2016 - Πηγή: BankWars

Χωρίς να έχουν ορίσει ημερομηνία επιστροφής αναχωρούην σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, καθώς παραμένουν ανοικτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Το κουαρτέτο επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο το τοπίο είναι θολό, μετά το τελευταίο σημερινό ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών

Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως το ορόσημο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης παραμένει το τέλος Φεβρουαρίου.

«Εχουμε κάθε προσδοκία» ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία της φάση τονίζοντας πως θέλουν να συζητήσουν και μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό όλες οι πλευρές κατανοούν το θέμα της «εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο». Ο ίδιος άλλωστε ανέφερε ότι καταγράφηκαν αρκετά σημεία σύγκλισης και άλλα όμως «στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 θα γίνει απολογισμός πρώτης εβδομάδας, με όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν ασφαλιστικό και φορολογικό να παραμένουν ανοικτά, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ δύσκολα η κυβέρνηση θα αποφύγει νεά μείωσε σε επικουρικές και κύριες συντάξεις.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Η χθεσινή συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών και ΑνάπτυξηςΕυκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης κράτησε σχεδόν τρεις ώρες.
Μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλης των δανειστών ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ήταν μια ιδιαιτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, προωθήσαμε δικά μας ζητήματα καθώς είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα.Το έκαναν το πρωί της Πέμπτης και επ’ αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ’ άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου για το Ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Εχουμε διάλογο με την κοινωνία και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν γνώμη για όλα τα ανοιχτά θέματα.

»Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές»

Keywords
Τυχαία Θέματα