Φεύγει ο Γιούνκερ, έρχεται ο Γ. Ντάισελμπλουμ; Τον θέλει ο Σόιμπλε – Τη Δευτέρα η ανακοίνωση

Την Δευτέρα θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής του Eurgroup, σύμφωνα με τον πρόεδρο Jean Claude Juncker, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ καλή την υποψηφιότητα που κατέθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Εχει και την στήριξη και του Wolfgang Schaeuble.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup.

O Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Κάτω Βουλής

γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να θέσει επισήμως υποψηφιότητα αύριο. «Θα το κάνω αυτοπροσώπως αύριο, όταν θα συναντηθώ με τον κ. Γιούνκερ», πρόσθεσε. “Σας ζητώ να δείξετε εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά αυτήν την υποψηφιότητα”, συνέχισε, καθώς οι βουλευτές των ρωτούσαν κυρίως για το αν θα καταφέρει να συνδυάσει επιτυχώς τις δύο θέσεις του, αυτήν του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και του επικεφαλής του Eurogroup.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ, που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών μόλις πριν από δύο μήνες.

Ο Γιούνκερ θα δεχτεί σήμερα τον Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου του Eurogroup, στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα επιλεγεί ο διάδοχός του. Αυτή θα είναι η τελευταία σύνοδος στην οποία θα προεδρεύσει ο Γιούνκερ. Τη Δευτέρα ο Ολλανδός υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του το όραμά του για τη μελλοντική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης.

“Ναι” από Σόιμπλε

Την στήριξη και του Wolfgang Schaeuble έχει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών για να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, αντικαθιστώντας τον Jean Claude Juncker. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Schaeuble είναι “θερμός υποτηρικτής” του κ. Jeroen Dijsselbloem. “Ο υπουργός μας έχει στηρίξει την ολλανδική υποψηφιότητα πολύ θετικά από την αρχή του έτους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα” δήλωσε η Marriane Kothe.

Keywords
Τυχαία Θέματα