Φάρμακα: Τι αλλάζει στην τιμολόγηση – Πως θα υπολογίζονται clawback και rebate

Στη συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης της Δαπάνης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος προχώρησε στην παρουσίαση ενός νέου πλαισίου που θα καθορίζει την αρχιτεκτονική της τιμολόγησης των φαρμάκων, των υπολογισμών clawback και rebate αλλά και των κλειστών προϋπολογισμών.

Πέρα από τη γνωστή εδώ και ένα μήνα ανακοίνωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ότι πλέον θα γίνεται μόνο μία ανατιμολόγηση το χρόνο, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι πλέον η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης (έναντι του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων

τιμών στις χώρες της ΕΕ) για τα on patent και off patent, ενώ τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου.

Μάλιστα έγινε και προσομοίωση της διαδικασίας με τις τιμές να προσδιορίζονται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης,. Φάνηκε λοιπόν με βάση τη νέα διαδικασία να προκύπτει αύξηση της δαπάνης κατά 27 εκατ. ευρώ επί της χονδρικής τιμής.
Επίσης αναφέρθηκε ότι τα βιο-ομοειδή θα λαμβάνουν τιμή στο 75% της τιμής αναφοράς του βιολογικού πρωτοτύπου, ενώ τονίστηκε ότι προωθείται και η έγκριση αποζημίωσης σκευασμάτων για χρόνια νοσήματα σε βάση 28 ημερών.

Επισημάνθηκε δε, ότι σαν τιμολογιακό «μαξιλάρι» θα λειτουργήσει το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας και συγκεκριμένα θα προβλέπεται να μην μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 0,20 ευρώ η τιμή του ΚΗΘ εκάστοτε φαρμάκου.

Επίσης η πρόταση της τιμολόγησης περιλαμβάνει την έκδοση δελτίου τιμών για νέα φάρμακα κάθε τρίμηνο στο οποίο όμως θα ανατιμολογούνται μόνο όσα σκευάσματα έχασαν την πατέντα τους. Συνολική ανατιμολόγηση θα γίνεται μόνο μια φορά από την οποία θα προκύπτει και το νέο δελτίο τιμών.
Ακόμη αναφέρθηκε πως θα απλοποιηθεί ο αλγόριθμος της αποζημίωσης με βάση την ομογενοποιημένη τιμή των γενοσήμων.

Σχετικά με το θέμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών δηλαδή rebate και clawback, το υπουργείο φαίνεται να δέχεται την αντικατάσταση του rebate 25% με ένα άλλο σημαντικά χαμηλότερο και κλιμακούμενο.

Την ίδια στιγμή όμως συζητά αλλαγή στον υπολογισμό του clawback με το 70% αυτού να προσδιορίζεται από το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας και το 30% από την ανάπτυξη, έναντι αναλογίας 90%-10% που είναι σήμερα. Η αναλογία 70%-30% σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη σκέψη για τον τρόπο που θα προσδιορίζεται το clawback πριν από 16 μήνες περίπου.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα