Φάρμακα: Στο 90 – 10 το clawback αγοράς και ανάπτυξης το 2017 – Διαφωνία ΣΦΕΕ

08:23 1/7/2017 - Πηγή: BankWars

Το πιο ήπιο σενάριο για την εφαρμογή του νέου κλιμακωτού μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων δαπάνης (clawback) στο φάρμακο, επιλέγει το υπουργείο Υγείας.

Από τα σενάρια που είχαν παρουσιαστεί στους εκπροσώπους της αγοράς στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης (70 – 30 ή 80 – 20), επελέγη τελικά το “90 – 10”.

Αυτό σημαίνει πως το σύνολο των εταιρειών θα μοιράζονται το 90% της όποιας υπέρβασης παρατηρείται στον “κλειστό” προϋπολογισμό για φάρμακα, το οποίο και θα επιστρέφουν

στον ΕΟΠΥΥ ή στα νοσοκομεία (clawback αγοράς).

Το υπόλοιπο 10% θα βαρύνει τις εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο (ή κατανάλωση) στο επίμαχο διάστημα (clawback ανάπτυξης).

Σχετική ενημέρωση παρείχε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τα προεδρεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Η συνάντηση έγινε με δεδομένο πως αναβλήθηκε η τακτική συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης της δαπάνης.

Ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε την απόφασή του για τις επιστροφές του 2017, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι προτίθεται να κάνει από το επόμενο έτος.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά το clawback του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του clawback συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (ορφανά φάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Δυσαρέσκεια

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη, θεωρώντας πως ο νέος μηχανισμός πλήττει την αγορά.

Ο ΣΦΕΕ εκτιμά πως το clawback αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επιβαρύνοντας το δυναμικό μέρος της αγοράς.

Η ΠΕΦ διεκδικεί την εξαίρεση των γενοσήμων από τον μηχανισμό, αλλά η θέση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα