Ευρωπαίοι και ΔΝΤ παίζουν…τον “παπά” με κορόιδο την Ελλάδα

Η Ελλάδα, παρά τις θυσίες που και πάλι είναι έτοιμη να υποστεί με το ασφαλιστικό, προκειμένου να επιτύχει να πάρει πράσινο φως στο πρόγραμμά της κατά την πρώτη αξιολόγηση από τους …θεσμούς και εν συνεχεία να ανοίξει το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους, βρίσκεται αντιμέτωπη με …παπατζήδες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο Reuters ότι το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων

στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, αλλά είναι ακόμη ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αναφέρουν επίσης, ότι στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η αξιολόγηση, με στόχο να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο, ανοίγοντας το δρόμο στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις αυτές, η εγκυρότητα των οποίων δεν αμφισβητείται, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος, προκαλώντας μάλιστα αυστηρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, είχε πει ότι η αξιιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες και όχι εβδομάδες.

Το ερώτημα που δημιουργείται λοιπόν είναι ποιός λέει την αλήθεια για την ελληνική περίπτωση. Αλλά και ποιοί μπορεί να κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, πέραν του …συνήθως υπόπτου Β.Σόιμπλε, τον οποίο “στοχοποιεί” εμμέσως πλην σαφώς και η ελληνική πλευρά.

Εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων, αναφέρουν ότι η διχογνωμία που υπάρχει, εδράζεται στο ΔΝΤ και στην από εδώ και εμπρός συμμετοχή του ή όχι με νέα κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν, τονίζουν, το ΔΝΤ συμμετάσχει μόνον ως σύμβουλος, η ευρωπαική πλευρά δεν έχει αντιρρήσεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ούτε με το ασφαλιστικό, πέραν ίσωςορισμένων λεπτομερειών.

Αν όμως τελικά το ΔΝΤ συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα κεφάλαια, τότε είναι βέβαιο, ότι καθόλου δεν συμφωνούν τα στελέχη του με την προτειβνόμενη από την ελληνική κυβέρνηση ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Άποψη του ΔΝΤ είναι ότι για να πάρει από αυτό η Ελλάδα το ok στην αξιολόγηση, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες περικοπές στις συντάξεις και να μην βασίσει την εξοικονόμηση πόρων ούτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε με επιβολή άλλων φόρων(π.χ φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές).

Έτσι έχει μέχρις στιγμής η κατάσταση και αυτό είναι το κλίμα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε ταξίδια στις ευρωπαικές πρωτεύουσες με στόχο να προχωρήσουν το ταχύτερο οι εξελίξεις.

Σημειώνουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωθυπουργό τον Α,Σαμαρά, είχε πάρει την υπόσχεση ότι το θέμα της ρύθμισης του χρέους θα προχωρούσε μόλις επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι μήνες πέρασαν, τα πρωτογενή πλεονάσματα επετεύχθησαν, αλλά πάντα, στην “κρίσιμη στιγμή”, κάτι συνέβαινε και η συζήτηση για το χρέος δεν έγινε.

Αφού κύλισε το 2013, στο 2014, πολλοί υποστήριζαν, ότι δεν προχώρησαν τα πράγματα με το χρέος, επειδή ήταν εμφανές πως στην Ελλάδα, θα γίνουν εκλογές, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές προτιμούν να βρουν την όποια λύση με τη νέα κυβέρνηση….

Συμπέρασμα: Μεγάλη προσοχή, γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και οι…παπατζήδες δεν έχουν αποφασίσει να αλλάξουν …επάγγελμα!

ΥΓ: Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος ταξιδεύει από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα (Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, Δευτέρα στο Ελσίνκι, με τον Αλεξάντερ Στουμπ, Τρίτη στο Αμστερνταμ, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, Τετάρτη στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το Νταβός στις 20 Ιανουαρίου για συναντήσεις με Μέρκελ και Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον Ντράγκι. Τυχαία γίνονται όλα αυτά;

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα