ΕΒΕΑ- Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: Πως θα πάψει η επιχειρηματικότητα να είναι επικίνδυνο σπορ

 Την ανάγκη για μια νέα κουλτούρα στην Ελλάδα, μια νέα φιλοσοφία ανάπτυξης, μακριά από στερεότυπα και παθογένειες του χθες, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ, Κων/νος Μίχαλος, σε ομιλία του

στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Ο κ. Μίχαλος πρότεινε μια σειρά πολιτικών και παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, έτσι ώστε αυτή να πάψει να αποτελεί «επικίνδυνο σπορ».

Αναλυτικά, ο κ. Μίχαλος ανέφερε τα εξής:

«Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας – ίσως περισσότερο και από την επόμενη δανειακή δόση – είναι πραγματικά μια «αλλαγή παιχνιδιού». Είναι μια νέα κουλτούρα, μια νέα φιλοσοφία ανάπτυξης, μακριά από στερεότυπα και παθογένειες του χθες. Είναι μια νέα γενιά ανθρώπων, που θα μπορέσει να εφαρμόσει την αλλαγή στην πράξη – και σε όλα τα επίπεδα: στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνία, στην πολιτική και στη δημόσια σφαίρα.

Βεβαίως, καμία εκ βάθρων αλλαγή δεν έχει επιτευχθεί εύκολα, ούτε σε μια μέρα. Αντίθετα, χρειάζεται χρόνο και πολλές φορές επώδυνες θυσίες. Χρειάζεται καλές ιδέες, τόλμη, αλλά και σκληρή δουλειά. Χρειάζεται όραμα, πίστη, επιμονή και δύναμη να συνεχίζει κανείς, παρά τα εμπόδια – ακόμα και τις αποτυχίες.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την ουσία της επιχειρηματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρείν λειτουργεί διαχρονικά ως φορέας αλλαγής και εξέλιξης. Λειτουργεί ως καταλύτης, που μετατρέπει τη γνώση και την τεχνολογική πρόοδο σε δυνάμεις μετασχηματισμού της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας. Τους επιτρέπει να αλλάζουν κανόνες, πρότυπα και αντιλήψεις.

Η επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην πορεία μετάβασης της Ελλάδας, σε μια νέα εποχή. Σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται λιγότερο στο κράτος και περισσότερο στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα. Θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα, στη βέλτιστη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται τη συμβολή νέων επιχειρηματιών, με σύγχρονες γνώσεις, με ανατρεπτικές ιδέες, αλλά πάνω απ’ όλα με την ικανότητα να κοιτάζουν μπροστά. Να κοιτάζουν πέρα από την απογοητευτική εικόνα της σημερινής πραγματικότητας, να αναζητούν ευκαιρίες, να απαντούν στην κρίση δημιουργώντας και όχι μεμψιμοιρώντας.

Το περιβάλλον είναι πράγματι δύσκολο. Και είναι ανάγκη να βελτιωθεί, με ευθύνη κυρίως της Πολιτείας, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Γιατί δεν έχει νόημα να ζητάμε ιδέες και πρωτοβουλίες, όταν δεν έχουμε τον τρόπο να τις αξιοποιήσουμε – ή μάλλον όταν το μόνο που έχουμε είναι ένα άκρως αποτελεσματικό σύστημα για να τις ακυρώσουμε: είτε σκοτώνοντάς τις εν τη γενέσει τους, είτε δημιουργώντας εμπόδια σε κάθε στάδιο της πορείας τους.

Σίγουρα, άμεσα ζητούμενα είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ και η αποκατάσταση στοιχειώδους εμπιστοσύνης και

Keywords
Τυχαία Θέματα