Ευ. Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος μέχρι τον Μάρτιο – Κλείνουν τα μέτωπα με τους δανειστές

Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα με τους δανειστές της χώρας, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος. Παράλληλα, χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως πολύπλοκο πρόβλημα, έκανε αυτοκριτική για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, ενώ έκανε λόγο για μεταρρυθμιστική κόπωση συνολικά στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Για αυτό, σημείωσε ότι θα πρέπει ο λαός να βλέπει πρώτα τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και μετά να προχωρούν οι επόμενες αλλαγές.

«Τον

Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του χάρτη για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος προηγουμένως είχε παρουσιάσει τα τρία βήματα του οδικού χάρτη της κυβέρνησης ως εξής: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ολοκλήρωση πρώτου ελέγχου και ρύθμιση του χρέους. Ειδικά για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι λύσεις όπως αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα, γιατί απλώς «πετάνε τον τενεκέ παρακάτω».

«Δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας τους εταίρους και κυρίως τις χώρες του Βορρά να επιδείξουν και μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αλληλεγγύη που έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν προς τους πρόσφυγες.

Στην ομιλία του το 26ο Ετήσιο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχύτερα δυνατή επίλυση του ζητήματος του χρέους και συνέδεσε την όποια καθυστέρηση με την αναβολή σημαντικών αποφάσεων για την οικονομία. Διότι κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει ή να τα επενδύσει στην Ελλάδα περιμένει, γιατί δεν έχει φύγει ο φόβος του Grexit, είπε ο υπουργός Οικονομικών. “Φωτογράφησε” δε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας αναφορά σε υπουργό του Eurogroup οποίος επιμένει στο «ζήτημα του ηθικού κινδύνου», και προσέθεσε ότι το ζήτημα αφορά και αυτούς που δανείζονται και αυτούς που δανείζουν. Επίσης, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού και ότι αυτοί ισχύουν για όλους».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «μία κόπωση μεταρρύθμισης όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπει ο κόσμος τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων πριν αρχίσουν να γίνονται άλλες. «Για να υπάρξει ελπίδα», είπε, «χρειάζεται νέα ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πλευράς της συμφωνίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα