Έτσι φορτώθηκε ελληνικά ομόλογα η Τράπεζα Κύπρου

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται γύρω από τις επενδύσεις – μαμούθ που έκανε η τράπεζα Κύπρου στα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρεμα των οποίων προέκυψαν τεράστιες ζημιές για το Συγκρότημα, τους μετόχους του, τους κατόχους αξιογράφων και γενικότερα την οικονομία του τόπου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέχει η Αλήθεια την ώρα που οι τράπεζες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ξεφορτώνονταν τα Ελληνικά ομόλογα, η

Τράπεζα Κύπρου ενώ και αυτή τα είχε ξεφορτωθεί, ξαφνικά άλλαξε ρότα εκτιμώντας ότι αυτά δεν αποτελούν επικίνδυνη επένδυση και προχώρησε σε μαζικές αγορές τους, ανεβάζοντας το ύψος της επένδυσης μέσα σε τέσσερις μήνες στα 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων Νικόλας Καρυδάς διαβεβαίωνε ότι η Τράπεζα πώλησε τα ελληνικά ομόλογα περιορίζοντας τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε, την ίδια περίοδο η Τράπεζα προχωρούσε με ακόμη μεγαλύτερες τοποθετήσεις. Ακόμη, επιστολή της Τράπεζας Κύπρου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2012 υποδεικνύει οι αγορές γίνονταν με προφορικές οδηγίες των Ανδρέα Ηλιάδη και Νικόλα Καρυδά.

Ο όλος χειρισμός που έτυχε το άκρως σημαντικό κεφάλαιο της επένδυσης ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου εγείρει ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την απόφαση για την αγορά τους σε μια περίοδο κατά την οποία καθημερινά συσσωρεύονταν τα αρνητικά στοιχεία για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας αλλά και το ότι ουδέποτε λήφθηκε απόφαση για τη διάθεση αυτών των ομολόγων έστω και με κάποια ζημιά.

2 ΔΙΣ ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ.

Το θέμα των Ελληνικών ομολόγων απασχόλησε την Επιτροπή Προγραμματισμού του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Σ’ αυτή, ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων Νικόλας Καρυδάς – όπως καταγράφεται στο πρακτικό της συνεδρίας- σημείωσε ότι «ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η Τράπεζα έναντι των ομολόγων της Ελληνικής κυβέρνησης είναι χαμηλός καθώς η Τράπεζα Κύπρου μείωσε σημαντικά τις συμμετοχές της σε ελληνικά ομόλογα από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Τράπεζας η ενημέρωση από τον κ. Καρυδά ότι πωλήθηκαν τα ομόλογα σηματοδοτούσε και το τέλος της ισχύος του εγκεκριμένου ορίου των 2 δις ευρώ και ως εκ τούτου η όποια νέα επένδυση σε ελληνικά ομόλογα απαιτούσε την εκ των προτέρων έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο, την ίδια περίοδο η Τράπεζα με οδηγίες του ιδίου και του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή Ανδρέα Ηλιάδη είχε ξεκινήσει μια κούρσα αγοράς ομολόγων, αγοράζοντας μόνο εντός του Δεκεμβρίου ελληνικά ομόλογα πέραν των 500 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κατάσταση επενδύσεων οι αγορές ομολόγων πήραν ξέφρενο ρυθμό τον Ιανουάριο όπου η τράπεζα απόκτησε πέραν του 1 δις ευρώ ομόλογα ανεβάζοντας την έκθεση της στο 1,6 δις ευρώ. Οι αγορές ομολόγων συνεχίστηκαν μέχρι και τις 9 Απριλίου του 2010 και είχαν ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Κύπρου να αυξήσει την επένδυσή της στα Ελληνικά Ομόλογα από 106 εκ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2009 στα 2.0

Keywords
Τυχαία Θέματα