Έτοιμο το νέο κείμενο συμφωνίας από τους θεσμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί η κυβέρνηση έλαβε το νέο κείμενο συμφωνίας (SMοU) από τους θεσμούς και ξεκινούν -μετά από τριήμερη διακοπή- οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό του νέου εργασιακού, που αναμένεται να συζητηθεί στο ραντεβού που έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι, ορίζοντας ουσιαστικά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά θέματα που θα συζητηθούν στις 3:30 μ.μ.).

Όπως σημειώνεται, δεν υπάρχουν

σημαντικές ενστάσεις για την απόδοση των μέτρων που θα αποτελούν τον Προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος πρέπει να συμφωνηθεί και να κλείσει στο σύνολό του σήμερα, ώστε να κατατεθεί αύριο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή βάσει συνταγματικής υποχρέωσης.

Η συμφωνία όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει και το νέο Μεσοπρόθεσμο, όπου τα μέτωπα είναι ακόμα ανοικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δεν αποδέχονται ακόμα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2018 (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα). Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τριβές συνεχίζονται και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ισχύουν μετά το 2018.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, αναμένεται να συνεχιστούν έως και την Τρίτη. Και στη συνέχεια θα υπάρχουν συζητήσεις εξ αποστάσεως με στόχο να τηρηθεί το ορόσημο της 28ης Νοεμβρίου.

Τελικός στόχος είναι η πολιτική συμφωνία μαζί με το πακέτο για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ παραμένει ως σκέψη και σχέδιο νέας καθόδου τον Δεκέμβριο αν υπάρξουν δυσκολίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Οι δανειστές γράφουν το κείμενο της συμφωνίας – Κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Keywords
Τυχαία Θέματα