“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ EURO WORKING GROUP

09:37 4/7/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι το Εuroworking Group συνεδρίασε σήμερα 04/07/2014, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ενέκρινε τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα ολοκλήρωσε χθες και τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα και το ποσό είναι δυνατόν να εκταμιευθεί τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η Ευρωομάδα (Eurogroup), με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας,

μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μηνός και τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ).

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας εν όψει και της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου και για περίπου 7- 10 ημέρες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.

Φυσικά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει ότι το κύριο βάρος θα δοθεί στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Με δεδομένο, ότι τότε αναμένεται να τεθεί και το θέμα της νέας διευθέτησης του δημοσίου χρέους.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Έτοιμη για το 1+1 δισ. η Ελλάδα – Τη Δευτέρα στο Eurogroup το επίσημο “ΟΚ”

Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group, με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας 7 Απριλίου, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Υλοποιήθηκαν ήδη τα πέντε από τα έξι προαπαιτούμενα, ενώ όσον αφορά το έκτο έγιναν δεκτοί οι λόγοι της αναβολής.

Πρόκειται για την καταγραφή, αξιολόγηση και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Λόγω καθυστερήσεων όμως στην επικαιροποίηση της σχετικής λίστας, αλλά και τεχνικών προβλημάτων ζητήθηκε ήδη παράταση μερικών μηνών από το Eurogroup, μόνο για την καταγραφή, ενώ οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην κατάργηση δεκάδων φόρων και τελών από την 1-1-2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Τα πέντε από τα έξι προαπαιτούμενα που υλοποιήθηκαν είναι:

1. Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο.

2. Ο νόμος για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό.

3. Η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.

4. Η κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

5. Η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων πολιτών.

Για την επόμενη δόση, που κανονικά ήταν να εκταμιευτεί εντός του Ιουλίου, η απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές Αυγούστου, από το Euro-Working Group, εφόσον διαπιστωθεί πως έχει:

1. Ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου.
2. Υιοθετηθεί δασικός νόμος.
3. Θεσπιστεί νόμος-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
4. Προβλεφθεί η κατάργηση από 1/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.
5. Υιοθετηθεί νόμος για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
6. Θεσπιστεί νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα