Ο Άσαντ απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα – Το τελεσίγραφο των Αμερικανών – Σε ρόλο “πυροσβέστη” η Ρωσία;

11:43 9/9/2013 - Πηγή: BankWars

(upd)Σε αντίποινα θα προβεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ , αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη χώρα του. Τελεσίγραφο Κέρι να παραδώσει η Συρία τα χημικά όπλα. Η Μόσχα πρότεινε στη Δαμασκό να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιό της.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, έστειλε τελεσίγραφο στον Άσαντ από το Λονδίνο, να παραδώσει τα χημικά όλπα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποτραπεί η επέμβαση.

«Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση

εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο Άσαντ στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε στη Δαμασκό για λογαριασμό του CBS, ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει» χημικά όπλα. «Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άσαντ προειδοποίησε ότι τα αντίποινα σε ένα ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του «ενδέχεται να έχουν διάφορες μορφές» που θα περιλαμβάνουν «έμμεσες και άμεσες» επιπτώσεις. Σημείωσε ότι εκτός από την άμεση αντίδραση, οι έμμεσες συνέπειες από ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας ενδέχεται να περιλαμβάνουν την «αστάθεια και την επέκταση της τρομοκρατίας σε όλη την περιοχή, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τη Δύση». «Πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα», προειδοποίησε ο Άσαντ στη συνέντευξη αυτή.

Ο Σύρος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός είναι αντίθετη στη χρήση χημικών όπλων, σημείωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα ενισχύσει τα παρακλάδια της αλ Κάιντα στη Συρία. «Θα πρόκειται για άμεση υποστήριξη» της τρομοκρατικής οργάνωσης, είπε αναφορικά με μια ενδεχόμενη επίθεση.

Ο Σύρος πρόεδρος κάλεσε, εξ’άλλου τους Αμερικανούς βουλευτές – που αναμένεται να εξετάσουν την πρόταση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία – να «ζητήσουν από την κυβέρνηση αποδείξεις» για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

«Ας είστε διαφανείς», είπε χαρακτηριστικά. «Όλος ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση» Ομπάμα, συνέχισε ο Άσαντ. «Ελπίζαμε ότι θα ήταν διαφορετική από αυτή του Μπους».

«Σε αυτή την υπόθεση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν διαθέτει καμία απόδειξη», εκτίμησε, αναφερόμενος και στα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για να αποδείξει την παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν την επέμβαση στη χώρα το 2003: «Όταν παρουσίασε τα στοιχεία, ήταν ψευδή».

«Από την περιοχή όπου λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα δεν υπάρχουν παρά βίντεο, φωτογραφίες και καταγγελίες. Δεν ήμασταν εκεί», κατήγγειλε ο Άσαντ , ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς μιλάς για κάτι χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις; (…) Η κυβέρνησή μας δεν μιλά παρά μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις».

«Οι Ρώσοι έχουν εντελώς διαφορετικές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες”, υπογράμμισε ο Άσαντ.

Σε ρόλο πυροσβέστη η Ρωσία;

Η Ρωσία κάλεσε τη Συρία να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση και αναμένει την άμεση απάντηση της Δαμασκού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», δήλωσε ο Λαβρόφ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα.

«Ήδη κάναμε αυτή την πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ που βρίσκεται στη Μόσχα και αναμένουμε μια άμεση και θετική απάντηση», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Συρία καλωσορίζει την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά της όπλα, δήλωσε ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών, Walid Al-Moualem, όπως μεταδίδει το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα