ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Εθελουσία για 2.000 υπαλλήλους – “Ο Τόμσεν έχει σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθεί”

Το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει προχωρήσει το θέμα της εθελουσίας εξόδου 2.000 υπαλλήλων της Εθνικής, κάτι που σημαίνει ότι εξοικονομούνται από το λειτουργικό κόστος περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η μείωση του λειτουργικού κόστους για τις τράπεζες αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου να εγκριθούν από την Ευρωπαική Αρχή Ανταγωνισμού – DGCom – τα σχέδια αναδιάρθρωσης

των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πηγές από το ΤΧΣ αναφέρουν ότι η υπόθεση της εθελουσίας βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας και δεν αποτελεί θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα το ΤΧΣ ή ακόμα περισσότερο, η ίδια η τρόικα. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι “ο Τόμσεν έχει σοβαρόττερες δουλειές να κένει από το να ασχολείται με τέτοια θέματα.”

Με δεδομένο ότι υπάρχει επιχειρησιακή συμφωνία -διοίκησης και συλλόγου εργαζομένων, που αποκλείει ως το τέλος του 2014 τις απολύσεις, η ΕΤΕ έχει καταρτίσει το πρόγραμμα εθελουσίας που αφορά περίπου το 15% του προσωπικού της που έχει ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνει δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης εντός της επόμενης τριετίας.

Ως κίνητρο παρέχεται η άμεση καταβολή προσαυξημένου ποσού του εφάπαξ, το οποίο θα ελάμβαναν «κουρεμένο» και με καθυστέρηση μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Οι εργαζόμενοι θα λάβουν χρήματα πλέον της αποζημίωσής τους με κίνητρα τα οποία συνδέονται με την ηλικία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα