ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! – Η πρώτη νίκη, το μήνυμα και οι κίνδυνοι της επόμενης μέρας

Η διαφαινόμενη επιτυχία υπερκάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η αποτροπή της υπαγωγής της στο Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν ισχυρό μήνυμα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης προς τα συμφέροντα, κυρίως ξένα, που μετά την αποτυχία του ντιλ με την Eurobank στόχευαν στον

διαμελισμό της Εθνικής Τράπεζας και στην πώληση των…ιματίων της.

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτή, πέραν του Πρωθυπουργού, έπαιξε η Διοίκηση της Εθνικής που πέτυχε να πείσει επενδυτικά κεφαλαια να πάρουν μέρος στην αύξηση παρά το γεγονός οτι η καθαρή θέση της τράπεζας ήταν αρνητική.

Η Εθνική διατηρεί αρνητική καθαρή θέση ύψους 2,1 δισ ευρώ με στοιχεία 2012, οπότε δεν αποκλείεται σύντομα η διοίκηση της να παρουσιάσει πρωτοβουλίες για να κλείσει σταδιακά αυτή την τρύπα, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Επιπλέον η ΕΤΕ διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να πετύχει κεφαλαιακή επάρκεια.

Η επιτυχία της Διοίκησης της Εθνικής στην παρούσα φάση, σε καμία περίπτωση δεν την απαλλάσσει από το φιάσκο του ντιλ με την Eurobank που οδήγησε στις γνωστές κωμικοτραγικές καταστάσεις που έζησε το τραπεζικό σύστημα τον προηγούμενο μήνα.

Θεωρείται δεδομένο πάντως, ότι μετά την νέα, θετική για την ΕΤΕ εξέλιξη η διοίκηση Τουρκολιά θα παραμείνει στο τιμόνι της τράπεζας.

ΝΕΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

O γαμπρός του κ. Μπιλ Κλίντον, κ. Μαρκ Μεζβίνσκι, ο Αραβας κατασκευαστής Ταφίκ Κούρι και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Τζον Κατσιματίδης είναι τα νέα πρόσωπα που προσέγγισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ BANKWARS:

1. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ είναι τόσο μεγάλη και έχει τέτοια ιστορία, ώστε καμία ανάγκη δεν έχει το…μπιζάρισμα και τους πηχυαίους τίτλους που θυμίζουν αθλητικές οπαδικές εφημερίδες στην περίοδο των μεταγγραφών στο ποδόσφαιρο, όταν διάφορα …κουτσά άλογα προμοτάρονται σαν … σωτήρες της ομάδας.

2. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ οφείλει κάποια στιγμή να κάνει την αυτοκριτική της δημόσια στο θέμα της αποτυχίας του ντιλ , προκειμένου να ξανακερδίσει – και το μπορεί – την εμπιστοσύνη των ΣΟΒΑΡΩΝ επενδυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και όχι των …ΟΥΑΟΥ.

3. ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΜΚ είναι λάθος σαν έκφραση αλλά και σαν ουσία για τους νοήμονες. Ουδείς βάζει χρήματα σήμερα σε κάτι που είναι δεδομένο ότι θα τα χάσει. Πολύ δε περισσότερο, οι επιχειρηματίες. Άλλωστε, ακόμα και αν δεχθούμε ότι υπάρχουν ακόμα… πατριώτες που δέχονται να χάσουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πατριωτισμός δεν ισχύει, αφού με το 10% ή το 12%, εξασφαλίζουμε ΜΟΝΟ την μη ένταξη στο μάνατζμεντ του ΤΧΣ . Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 88% ή το 90% των κεφαλαίων θα είναι του ΤΧΣ.

4. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΚ – και καλά κάνουν και μπράβο τους – δεν το κάνουν ούτε για… τα μάτια του Αλέξανδρου Τουρκολιά, ούτε για κανενός Τουρκολιά το χατήρι. Το κάνουν γιατί ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, το οποίο συμφέρον είναι μεγαλύτερο, από την αρχική χασούρα που θα έχουν, βάζοντας χρήματα, μέρος των οποίων θα πάνε για να καλύψουν την αρνητική θέση της τράπεζας. Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους ή απλά φίλους της Μεγάλης μας Φίλης, θα πρέπει να τους πούμε ότι ο αγώνας δε σταματά την ημέρα που θα μαζευτούν τα λεφτά. Ο αγώνας και η αγωνία τότε αρχίζουν! Πρέπει το συντομότερο η τράπεζα να πετύχει αποτελέσματα ικανά όχι μόνο να καλύψουν τις γνωστές “τρύπες”, αλλά και τις άγνωστες, οι οποίες θα προκύψουν σε μερικούς μήνες, αν συνεχιστεί η δυσπραγία στην οικονομία και αν αυξηθούν περαιτέρω τα επισφαλή και κόκκινα δάνεια.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα