ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η απόφαση για την Finansbank δεν είναι αποκλειστικά δική της

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί σχετικά με το θέμα της πώλησης από την Εθνική Τράπεζα της Finansbank. Της θυγατρικής στην Τουρκία, που με επιμονή”έστησε” η διοίκηση Τάκη Αράπογλου και που της έχει εξασφαλίσει όχι μόνο υψηλές αποδόσεις, αλλά ουσιαστικά, μετά την “κατάρρευση” στην Ελλάδα, της έχει επιτρέψει να εξακολουθεί να ζεί. Πέρα όμως από τα νούμερα, η παρουσία της Εθνικής στην Τουρκία σηματοδότησε

και άλλα, άυλα πράγματα στη γείτονα χώρα.

Το γεγονός λοιπόν ότι η Εθνική έχει πρόβλημα στο να καλύψει τα κεφάλαια που χρειάζεται (κεφαλαιακή επάρκεια) και πιέζεται από πολλές πλευρές και κυρίως την τρόικα, να προχωρήσει το ταχύτερο στην πώληση της Finansbank, δε σημαίνει ότι βρίσκει σύμφωνη ούτε την πολιτική ηγεσία, ούτε την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δε λαμβάνει βέβαια αποφάσεις, αλλά έχει βασικό ρόλο στο θέμα ως εποπτική αρχή.

Η διοίκηση της Εθνικής, καλείται λοιπόν να πάρει μια απόφαση που θα σταθμίζει πολλούς παράγοντες. Και δε βιάζεται να προχωρήσει στην απόφαση, καθώς εκτιμά ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests και της επαναξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Δεκέμβριο θα έχει την δυνατότητα να αποφασίσει πιο βάσιμα για την Finansbank.

Αν δούμε μάλιστα τι σημαίνει για τις κυπριακές τράπεζες η αποκοπή τους από την Ελλάδα και τις άλλες αγορές και ο “εγκλεισμός” τους στην μικρή κυπριακή αγορά, αντιλαμβανόμαστε τι πιθανόν να σημάνει και για την Εθνική μια ανάλογη απόφαση “φυγής” από την μεγάλη τουρκική αγορά. Μια αγορά που έχει μεν κινδύνους μετά τις τελευταίες ταραχές και τις γεωπολοτικές εξελίξεις που φημολογούνται, αλλά δεν παύει να είναι μια μεγάλη αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα