Εθνική: “Θωρακισμένη και χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο η τράπεζα” λέει ο Α. Τουρκολιάς

Ο διευθύνων σύμβουλός της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με θέμα την ένταξη στο ειδικό πλαίσιο διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο πως η τράπεζα “διαθέτει «πλεόνασμα κεφαλαίων» ακόμα και με το ακραίο σενάριο των stress test, χωρίς μάλιστα το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ καταγράφει οργανική

κερδοφορία για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο” .

Σύμφωνα με τον ίδιο η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ευχέρεια του υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με τον κύριο Τουρκολιά, η κεφαλαιακή θέση και η κερδοφορία που καταγράφει η Εθνική τράπεζα είναι αποτέλεσμα συνετής και σωστής διαχείρισης. Απευθυνόμενος στους μετόχους είπε ότι «οφείλω στον μέτοχο της τράπεζας, αλλά και στον εργαζόμενο. Ελπίζω να μπορέσω…».

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του είπε ότι όταν παρέλαβε τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εν μέσω κρίσης είχε αρνητικά κεφάλαια 4,6 δισ. ευρώ και σήμερα διαθέτει κεφάλαια 9,5 δισ. ευρώ,χωρίς μάλιστα τις προνομιούχες.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς επισήμανε το πλεόνασμα κεφαλαίων που διαθέτει η τράπεζα και τόνισε ότι η χώρα περνά σε ανάπτυξη. Ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν με ένταση οι μεταρρυθμίσεις καθώς είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η σταθερή πορεία της οικονομίας.

Ενέκριναν την ένταξη στον αναβαλλόμενο οι μέτοχοι

Την ένταξη της τράπεζας στο ειδικό πλαίσιο διατάξεων για την μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ενέκριναν οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η γενική συνέλευση συνεδρίασε σε απαρτία με ποσοστό 74,74% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Αποφάσισε την ένταξη της τράπεζας στο ειδικό πλαίσιο διατάξεων για την μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, την δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιωμάτων μετατροπής του ειδικού αποθεματικού σε κεφάλαιο, με έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου) και τη ρύθμιση όλων των απαραίτητων σχετικών ζητημάτων.

2. Αποφάσισε την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή των αποφάσεων του θέματος 1 ανωτέρω, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, στην διάθεση των μετοχών που εκδίδονται ως συνέπεια της κεφαλαιοποίησης του ανωτέρω αναφερόμενου ειδικού αποθεματικού προς τους κατόχους των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεων κοινών μετοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα