Εθνική σύνταξη 340-384 ευρώ – Μεγάλο ψαλίδι στις επικουρικές – Ίσως συμφωνία μέχρι το Σάββατο

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό έως το Σάββατο, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως είπε, οι δανειστές δέχθηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπές αναμένεται να υποστούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ το πλέγμα προστασίας αναμένεται να κυμανθεί από 1.300 έως 1.400 ευρώ μικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

-Δύο είναι

τα σενάρια για την εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης. Το πρώτο σενάριο προβλέπει 320 έως 340 ευρώ (πρόταση ΔΝΤ) ενώ το δεύτερο προβλέπει 384 ευρώ (ελληνική πρόταση). Με 15 ετία, η κατώτερη εθνική σύνταξη θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 260 ευρώ.

Στην επικουρική ασφάλιση, αν και εφόσον τελικά δεχθεί το ΔΝΤ την κατά έστω 1% αύξηση των εισφορών, οι περικοπές θα φτάσουν το 23% για συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Αν το 1% της αύξησης των εισφορών γίνει 1,5%, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά, τότε η μείωση στις επικουρικές θα είναι μικρότερη και θα ξεκινά από αυτές που βρίσκονται στα 170 ευρώ και πάνω.

Όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν έχει υπάρξει συμφωνία και η συζήτηση συνεχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα