Εθνική: Η πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδένισε την εξάρτησή της από τον ΕLA

H Eθνική είναι η πρώτη τράπεζα που κατάφερε να μηδενίσει την εξάρτησή της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), τον Δεκέμβριο του 2017, γεγονός που θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Η διοίκηση της τράπεζας είχε προαναγγείλει τον μηδενισμό του ELA, ο οποίος τον Οκτώβριο ανήλθε στα 22,8 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Η

Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνον πετυχαίνει την απεξάρτηση της από τον ELA αλλά διαθέτει ήδη και πλεονάζουσα ρευστότητα που μπορεί να την χρησιμοποιήσει στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά.

Η απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ακριβό, συγκριτικά, δανεισμό του ELA, της επιτρέπει μεταξύ άλλων να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη έμφαση στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η πλήρης απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA – που ήταν βασικός στόχος της στρατηγικής της διοίκησης της Τράπεζας – επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων από την αύξηση των καταθέσεων και την αύξηση της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos που πέτυχε η Τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ουσιαστική συνεισφορά στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας θα έχουν και οι αποεπενδύσεις από θυγατρικές της, όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών της τραπεζών στην Ρουμανία και Σερβία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου 2018.

Τον Οκτώβριο η έκθεση της Εθνικής είχε περιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ, έχοντας καταγράψει μείωση κατά 4,6 δισ. ευρώ από το τέλος του δ’ τριμήνου 2016.

Επίσης η τράπεζα τον Οκτώβριο ολοκλήρωσε την πρώτη συναλλαγή Ελληνικών Kαλυμμένων Oμολόγων από το 2009 (εφεξής η Συναλλαγή) και Ελληνικής τράπεζας από το 2014 στις Διεθνείς Χρηματαγορές, εκδίδοντας τριετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 750 εκατ. Ευρώ, με απόδοση 2,90%.

Η έκδοση ακολούθησε έπειτα από 4 ημέρες συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Μιλάνο και την Αθήνα. Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 110 θεσμικών επενδυτών, με τη ζήτηση να φτάνει στα €2 δις.

Keywords
Τυχαία Θέματα