Εθνική Ασφαλιστική: Κινέζικη υπόθεση – Προσφορές από Fosun και Gongbao

09:28 7/6/2018 - Πηγή: BankWars

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους κινεζικούς ομίλους, Fosun και Gongbao για την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιθυμία της ελληνικής πλευράς, είναι να ξεπεραστούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ της προηγούμενης, αποτυχημένης διαδικασίας που είχε αναδείξει νικήτρια την Exin και τους ελληνοαμερικανούς Κάλαμος – Κουδούνη.

Στόχος είναι η επιλογή να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου,

ώστε να ακολουθήσει ο εποπτικός έλεγχος του προτιμητέου αγοραστή (fit and proper, προέλευση κεφαλαίων) από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο.

Η συμφωνία πώλησης και το τίμημα θα εξαρτηθούν εν πολλοίς, από τη συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα στο σκέλος του bancassurance. Με βάση τα ισχύοντα στον περυσινό διαγωνισμό, το τραπεζοασφαλιστικό συμβόλαιο της τράπεζας έχει 10ετή διάρκεια με δικαίωμα 5ετούς ανανέωσης.

Η Fosun διαθέτει το πλεονέκτημα του “ευρωπαϊκού διαβατηρίου” καθώς έχει ήδη αποκτήσει ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρωζώνη (Πορτογαλία) και τράπεζα (Γερμανία) και ευχερέστερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Η Gongbao δεν έχει ασφαλιστικές δραστηριότητες και όπως φέρεται να δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα των αρχών του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, η χρηματοδότηση ενδεχόμενης εξαγοράς θα καλυφθεί κατά 40% από ίδια κεφάλαια και κατά 60% από δανεισμό, ο οποίος, όμως, θα εξυπηρετηθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμπληρωματικά από τα λειτουργικά έσοδα της ίδιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα