ΕΘΝΙΚΗ-EUROBANK: Το e-mail της τρόικας στις 26 Μαρτίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ή σταματάτε αμέσως τις διαδικασίες συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank ή αλλιώς συρρικνώνετε και πουλάτε το νέο σχήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε e-mail που έλαβαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ

κ. Γιώργος Προβόπουλος στις 26 Μαρτίου 2013. Το κείμενο υπογράφουν και οι τρεις επικεφαλής με τα μικρά τους ονόματα (Poul, Klaus, Matthias). Από το κείμενο φαίνεται πως η τρόικα είχε επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, οι οποίες ήταν γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. «Οπως ξέρετε, είχαμε ανέκαθεν αμφιβολίες για το σχέδιο συγχώνευσης», τονίζουν. Στη συνέχεια υπενθυμίζουν ότι δέχθηκαν να το στηρίξουν λόγω του οφέλους που προέκυπτε από τις συνέργειες.

Επίσης, σημειώνουν ότι στους στόχους προγράμματος είναι η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των συστημικών τραπεζών, με την κάλυψη του 10% τουλάχιστον της αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές. «Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων για την επικαιροποίηση (του Μνημονίου) κατέστη εμφανές ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να βρει ιδιωτικά κεφάλαια». Σημειώνεται ότι οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς είχαν έρθει στην Αθήνα για τον πρώτο γύρο συνομιλιών με την κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου και είχαν φύγει στις 14 του μήνα.

Μια ημέρα νωρίτερα η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είχε αποκαλύψει ότι η τρόικα έθετε θέμα ξεχωριστής ανακεφαλαιοποίησης και αναστροφής της συγχώνευσης σε προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που παρέδωσε προς συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών. «Η προοπτική της πλήρους κρατικοποίησης (nationalisation) αλλάζει το τοπίο σημαντικά», λένε οι επικεφαλής της τρόικας και σημειώνουν: «Με αυτό το δεδομένο δεν είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη μη ένστασή μας στη συγχώνευση».

Το μιάμισης σελίδας ηλεκτρονικό μήνυμα καταλήγει με το τελεσίγραφο: «Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συγχώνευση, τότε στις 30 Απριλίου θα ζητήσουμε είτε να συρρικνώσετε (shrink) την τράπεζα, είτε να την πουλήσετε σε εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα».

Το τελεσίγραφο έφτασε μόλις 9 ημέρες μετά την έγκριση της συγχώνευσης από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και τρεις μήνες μετά τη γνωμοδότηση του κ. Τόμσεν προς το δ.σ. του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα (Country Report 13/20 -18 Ιανουαρίου). Ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του υποστήριζαν τότε ότι η συγχώνευση μπορεί να έχει σημαντικά επιχειρηματικά και χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα. Εξέφραζαν μόνο επιφυλάξεις για το μεγάλο μέγεθος του νέου οργανισμού, σημειώνοντας πως συγκεντρώνει το 40% των καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα