ΕΘΝΙΚΗ – ΤΟΥΡΚΟΛΙΑΣ: Σε σημείο καμπής η οικονομία – Κρίσιμα τα επόμενα τρίμηνα – Η ΕΤΕ έχει στέρεες βάσεις

15:28 9/9/2013 - Πηγή: BankWars

«Κάποια ορατά θετικά σημάδια στο μέτωπο της βαθιάς κρίσης, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αρχίζουν να διαφαίνονται» εκτίμησε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς μιλώντας σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας σε δείπνο που διοργανώθηκε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι η Εθνική έχει στέρεες βάσεις για να χρηματοδοτήσει την οικονομία

και την παραγωγική διαδικασία, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι “η Εθνική έχει αποδείξει ότι όταν πεισμώνει επιτυγχάνει απολύτως”.

Όπως τόνισε η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμογή πρωτογενούς ελλείμματος της τάξης του 10,5% του ΑΕΠ ή σχεδόν 25 δισ. ευρώ, σε μια τετραετία). Ωστόσο, το υφεσιακό αποτέλεσμα και το κοινωνικό κόστος είναι υψηλά, καθιστώντας επιτακτική την επίσπευση της πορείας προς την ανάκαμψη.

Εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει επιτευχθεί στο 7μηνο εξασφαλίζει ένα επαρκές απόθεμα απορρόφησης κραδασμών στο υπόλοιπο του έτους, ενώ οι τάσεις των εσόδων έχουν βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο τρίμηνο. Οι κραδασμοί πηγάζουν κυρίως από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και από το σύστημα υγείας. Ως εκ τούτου, η εξισορρόπηση -τουλάχιστον- του πρωτογενούς ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης διαφαίνεται πλέον ως απολύτως ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

Αναφορικά με το Δημόσιο χρέος, η εκτίμηση του κ. Τουρκολιά είναι ότι οι όροι αποπληρωμής είναι πλέον συγκρίσιμοι με τους αντίστοιχους των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, αν και το ακαθάριστο συνολικό χρέος παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται μετά το 2015. Για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο προσδιόρισε σε 10-12 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά μικρό και θα μπορούσε να καλυφθεί με εναλλακτικούς τρόπους.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, η ανάκαμψη των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, (καταναλωτική, επιχειρηματική εμπιστοσύνη) άρχισε να μετουσιώνεται σε πραγματική βελτίωση της τάσης οικονομικών δεικτών, όπως η βιομηχανική παραγωγή, παραγγελίες για εξαγωγές, δείκτες δραστηριότητας και κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες. Στάθηκε στο γεγονός πως ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σημαντικά στο -3,8%, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με -5,6% το πρώτο τρίμηνο, και στις πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού της απώλειας θέσεων εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης προς την οικονομία και τις προοπτικές της, καθώς και η κινητήρια δύναμη της επανεκκίνησής της, θα είναι αναμφισβήτητα η κινητοποίηση μιας κρίσιμης μάζας επενδυτικών κεφαλαίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, που θα μετασχηματίζουν οριστικά το αναπτυξιακό υπόδειγμα της οικονομίας σε περισσότερο παραγωγικό και λιγότερο καταναλωτικό»

Η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο υποστήριξε πως δεν έπαψε να στηρίζει τους πελάτες του διατηρώντας ανοικτές πιστωτικές γραμμές και διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων μεγάλου αριθμού πελατών, οι οποίοι παρά τις καλές τους προθέσεις δοκιμάστηκαν δυσανάλογα. «Είναι χαρακτηριστικό» ανέφερε «ότι η απομόχλευση στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικά -20% κατά μέσο όρο συγκριτικά με το 2007– μικρότερη σε σχέση με χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής».

Όπως είπε, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης -με προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων- έχει ήδη αποκαταστήσει το πλήγμα στην κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, έχουν τεθεί οι βάσεις για διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα του ιδιωτικού χαρακτήρα τους και προσέλκυση νέων επενδυτών. Εκτίμησε ότι οι συμπληρωματικές κινήσεις των επομένων τριμήνων θα ολοκληρώσουν την εικόνα εξυγίανσης και θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Έτσι, το τραπεζικό σύστημα κεφαλαιακά πλέον ισχυρό και με αυξανόμενη ρευστότητα, θα είναι έτοιμο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία. Ωστόσο τόνισε πως «το θέμα της διαθέσιμης ρευστότητας και διοχέτευσής της με ικανοποιητικό ρυθμό στην πραγματική οικονομία δεν είναι θέμα αυτοματισμού, ή επιχειρηματικών και διοικητικών αποφάσεων, αλλά οικονομικής ισορροπίας και προοπτικής. Χρέος μας είναι να εξασφαλίσουμε βέλτιστη χρήση των περιορισμένων, ακόμη, πόρων ρευστότητας σε όσους αναλάβουν την αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και σε αυτούς, που εξαιτίας συγκυριακών και μόνο παραγόντων, έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση».

Η Εθνική Τράπεζα

Μιλώντας για τον όμιλο της Εθνικής σημείωσε ότι είναι η μόνη Τράπεζα στην Ελλάδα, και πρωτοπόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 93% στο εξάμηνο, σε σύγκριση με μέσο όρο της τάξης του 120% για το υπόλοιπο του συστήματος και ευρωπαϊκό μέσο όρο υψηλότερο του 110%. Ετσι, έχει στέρεες βάσεις για να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την παραγωγική διαδικασία.

Εδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, πέτυχε ο όμιλος λειτουργικά κέρδη που υπερκαλύπτουν τις προβλέψεις και παράλληλα βλέπει αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. «Η προσπάθειά μας για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής μας επάρκειας δεν θα σταματήσει και σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα