ΕΘΝΙΚΗ – ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Η λύση θα έλθει από την Ανατολή;

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής υπολογίστηκαν, πρόσφατα, από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 9,75 δισ. ευρώ και αν αποκτήσει, όπως όλα δείχνουν, και τον έλεγχο της Eurobank θα ανέλθουν στα 15,58 δισ ευρώ.
Για να μειωθεί το παραπάνω ποσό και επομένως το βάρος, που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι, μια και το συντριπτικό μέρος των κεφαλαίων θα καλυφθούν από το Τ.Χ.Σ., άνοιξε τη συζήτηση για πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΕΤΕ
(94% + option για την απόκτηση του 5%) στην Finansbank.
Παρ ότι κύκλοι της Εθνικής επιχειρούν να “παγώσουν” τη συζήτηση για την πώληση της Finansbank, σημειώνοντας «προς το παρόν δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε καμιά κουβέντα για την πώληση της Finansbank», εσωτερικά εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Finansbank προκειμένου να μειωθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου Εθνικής.

Στο τραπέζι έχει ξαναπέσει, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, η ιδέα της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής θυγατρικής, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ολικής παραίτησης της Εθνικής από τα δικαιώματα προτίμησης. Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να βάλει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ και να αποκτήσει ένα ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας, με την ΕΤΕ να διατηρεί πάνω από το 68%.
Πρόκειται για μια λύση, που εξασφαλίζει τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών του ομίλου Εθνικής, με διατήρηση του ελέγχου της Finansbank, μια και τα νέα κεφάλαια, που θα βάλει ο επενδυτής, θα προσμετρούνται στα ενοποιημένα εποπτικά κεφάλαια και επομένως θα μειώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου.

Η συγκυρία είναι η πιο ευνοϊκή των τελευταίων ετών για τέτοιες λύσεις. Οι τουρκικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση 1,5 με 2 φορές την λογιστική τους αξία και η Finansbank αναμένεται να ανακοινώσει καλό δ΄ τρίμηνο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το όφελος από την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της.
Η τρέχουσα λογιστική αξία της Finansbank εκτιμάται ελαφρώς πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ με την τρέχουσα αποτίμησή της στα 3,7 δισ. ευρώ.
Αν η Finansbank διενεργούσε ΑΜΚ σε τιμή που να αντιστοιχούσε σε 1,8 φορές τη λογιστική της αξία – με δεδομένη την αποτίμηση των άλλων τουρκικών τραπεζών στο 1,5 με 2 p/bv- θα αποτιμούνταν σε περίπου 6,3 δισ ευρώ, όταν η Εθνική την έχει αποτιμημένη στα βιβλία της (κατέχει το 94% και έχει option αγοράς για άλλο ένα 5%), σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 4,2 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα