ΕΘΝΙΚΗ – EUROBANK : Όλα κρίνονται απόψε!

18:54 5/4/2013 - Πηγή: BankWars

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον του deal Εθνικής – Eurobank. Αμφισβητεί τις συνέργειες η Τρόικα. Όλα κρίνονται στη συνάντηση με τον Στουρνάρα. Την Κυριακή το ραντεβού με Σαμαρά.

Η Τρόικα

θέλει να πειστεί για τις συνέργιες που θα προκύψουν από την συγχώνευση της Εθνική Τράπεζας και της Eurobank, επισήμανε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕΜΠΕ, αναφερόμενο στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις εντάσεις που εμφανίζεται να προβάλει η Τρόικα.

«Δεν μπορούν να θέσουν βέτο στην σχετική διαδικασία αλλά είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση», πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος.

Νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα σε συνάντηση που είχε με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες συνέργειες που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ -ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Η συνάντηση ΣτουρνάραΣαμαρά πραγματοποιήθηκε πριν το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα, καθώς η διαπραγμάτευση εξελίσσεται με πολλά εμπόδια και η επόμενη δόση είναι ξανά «στον αέρα». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφύπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Κρίσιμο είναι και το ραντεβού του πρωθυπουργου με τους εκπροσώπους της τρόικας που θα γίνει την Κυριακή.

Η Τρόικα δεν έχει πάρει θέση για το σενάριο που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με το χαράτσι, αλλά λέει σίγουρα «όχι»σε «εκπτώσεις» στους στόχους που έχουν τεθεί και βλέπει «με μισό μάτι» τυχόν φοροελαφρύνσεις με κοινωνικά κριτήρια (ευπαθείς ομάδες, μικροϊδιοκτήτες κλπ) αν δεν λάβει πρώτα εγγυήσεις ότι τα έσοδα από φόρους ακινήτων θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν φέτος τα 3,2 δισ. ευρώ.

Εκτός από το χαράτσι, στο τραπέζι είναι όλα τα ζητήματα, όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, η ρύθμιση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως και η υστέρηση στα έσοδα που υπολογίζεται για το 2013-14 ότι θα κυμανθεί από 2,7-3,2 δις ευρώ. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι είναι εκτός συζήτησης η λήψη επιπλέον μέτρων αφού κάτι τέτοιο άλλωστε δεν θα το άντεχε ούτε η κοινωνία αλλά ούτε και η κυβέρνηση.

Κομισιόν: Δεν έχουμε θέσει βέτο για το deal ETE – Εurobank αλλά…υπάρχει θέμα

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε σήμερα ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος “βέτο” στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημείωσε ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα