ΕΡΤ: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «ξαφνικό θάνατο»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις πολιτικών φορέων, δημοσιογράφων και εκπροσώπων των επιστημών και του πολιτισμού για τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητεί το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΠΑΣΟΚ:

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών άμεσα – Δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει μάλιστα λόγο για «επικίνδυνες κινήσεις εντυπωσιασμού» και τονίζει ότι «κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία».

«Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης. Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα», προσθέτει.

Επισημαίνει δε πως «η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά».

«Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;», διερωτάται το Κίνημα, τονίζοντας παράλληλα ότι «τίθεται προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

ΔΗΜΑΡ: Δεν ψηφίζουμε

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όποτε κι αν έρθει στη Βουλή, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο.

“Οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργώνωση και ο εξορθολογισμός, πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοικτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τσίπρας: Πραξικόπημα σε βάρος του ελληνικού λαού

Πραξικόπημα εις βάρος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της ΕΡΤ, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, από το προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

“Κλείνουν την ΕΡΤ για να την μετατρέψουν σε μία νέα ΥΕNΝΕΔ. Φιμώνουν την ΕΡΤ γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι η η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ λες και είναι τσιφλίκι της. “Πρόκειται για μία παράνομη πράξη, η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ”, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό να στηρίξει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τόνισε ότι “σκεφτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης. Δεν θα ενεργήσουμε σπασμωδικά”.Στο πλευρό των εργαζομένων ο Μίκης

«Στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω», τονίζει σε δήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Ενώ ακόμα και το ΔΝΤ καταγγέλλει την καταστροφική πολιτική της τρόικας σε βάρος του λαού μας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πειθαρχεί στις εντολές της που τώρα περνούν στη φάση της εξόντωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ πετώντας στους δρόμους χιλιάδες οικογένειες» υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και προσθέτει:

«Νομίζω ότι το ποτήρι της οργής έχει πια ξεχειλίσει και ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει σαν ένας άνθρωπος, να πουν ένα βροντερό όχι σε αυτή την ανελέητη επίθεση. Σε ότι αφορά της ΕΡΤ λόγω και της θητείας μου στα μουσικά σύνολά της έχω ιδιαίτερους λόγους να δηλώσω ότι στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω».

Τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη μετέδωσε η ΝΕΤ.

Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΚΚΕ – Κουτσούμπας: Λουκέτο στη δημόσια ενημέρωση

Η ανακοίνωση της τριτοκομματικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζει, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

«Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», προσθέτει.

Καταλήγοντας αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα, τονίζοντας την ανάγκη για μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ που θα οδηγήσει και στην υπονόμευση του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να στηρίξει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς και να εκφράσει την αλληλεγγύη του προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης», καταλήγει.

Για πράξη «ακραίου αυταρχισμού», που κινείται ενάντια στην πολυφωνία και τη Δημοκρατία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Από το προαύλιο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, όπου συρρέει ήδη πολύς κόσμος για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως «θέλουν να κόψουν και να ράψουν στα μέτρα τους την ΕΡΤ, θέλουν να είναι απόλυτα ελεγχόμενη και ακίνδυνη.

«Η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει. Και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει ο καθένας να βάλει πλάτη, εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε απευθείας μετάδοση από τη ΝΕΤ.

Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα, δηλώνει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ι. Μανιάτης.Τη θέση ότι «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα», διατυπώνει ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που με δήλωσή του επισημαίνει ακόμη ότι «Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο αρχηγών των τριών κομμάτων» και ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί», αναφέρει για ενδεχόμενο κλείσιμο της ΕΡΤ ο κ. Μανιάτης.

ΟΤΟΕ: Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της ΕΡΤ

Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της τρόικας και είναι έτοιμη να υλοποιήσει χωρίς καμία αντίσταση, όπως όλα δείχνουν, τις απαιτήσεις της, κλείνοντας την ΕΡΤ και αναθέτοντας στους αρμόδιους υπουργούς τη διαχείριση της περιουσίας της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μία ακόμα θλιβερή συνέχεια υλοποίησης των εντολών της τρόικας σε βάρος δημόσιων οργανισμών.

Η ΟΤΟΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, καταγγέλλει αυτές τις επιλογές, διαμαρτύρεται έντονα για την αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και συμπαρατάσσεται στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης και των εργαζομένων.

«Αυτά τα σχέδια της τρόικας που έχουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, δεν πρέπει να περάσουν», καταλήγει.

Στις επάλξεις οι εργαζόμενοι

Μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, καλούν πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Οι δημοσιογράφοι, επίσης, σημειώνουν:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας.

Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ».

Keywords
Τυχαία Θέματα