Εργοδοτικές εισφορές: Αλαλούμ με τις φήμες για αυξήσεις – Ανακοίνωση εργοδοτικών οργανώσεων

Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών; Θα αυξηθούν, ειδικά οι εργοδοτικές, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος ή δεν θα αυξηθούν στα επίπεδα του 2012, όπως ο ίδιος ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργοδοτών;

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση εισφορών ήταν 1.1% ενώ από τον Ιούλιο του 2014 οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 2.9% και οι εισφορές των εργαζόμενων κατά 1%

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού

Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, μετά την συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξαν ότι ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ενδεχόμενο το οποίο έτσι κι αλλιώς έχουν απορρίψει οι δανειστές, χαρακτηρίζοντάς το αντιαναπτυξιακό.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στη δήλωση του ίδιου του κ. Κατρούγκαλου κατά τη συνάντησή του ότι «κάνει προσπάθεια να βρει πόρους εναλλακτικής χρηματοδότησης εκτός προϋπολογισμού και χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΩΒΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο ΣΕΒ , ο ΣΕΤΕ και οι σύνδεσμοι βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας εκφράζουν τη διαφωνία τους σε ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορές κρίνοντας τις προτάσεις ανεδαφικές και τονίζουν: «το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα».

«Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία. Το θύμα είναι, βεβαίως, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αυξάνονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας».

«Η ζημιά, όμως, δεν σταματά στο ασφαλιστικό σύστημα. Επεκτείνεται και στο φορολογικό σύστημα, όπου μειώνεται η φορολογική βάση και αυξάνει η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων (επιχειρήσεων και ιδιωτών). Τέλος, πλήττεται και η νόμιμη απασχόληση, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις οργανωμένες επιχειρήσεις που δεν εισφοροδιαφεύγουν».

«Κατόπιν τούτων, προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στην σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».

«Η κυβέρνηση αντί να καταφεύγει στη λύση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της νόμιμης απασχόλησης, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτή θα είναι μια πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική υπέρ των εργαζομένων αλλά και συνολικότερα υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα