‘Ερχονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων “εξπρές” από το ΥΠΟΙΚ

Φάμπρικα για άμεσες «ηλεκτρονικές» κατασχέσεις στήνει το υπουργείο Οικονομικών.

Με οδηγίες από Βέλγους και Ολλανδούς εμπειρογνώμονες της Task Force, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ετοιμάσει την… “ελληνική έκδοση” της εφαρμογής ηλεκτρονικής κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα σχεδιάζεται

να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2014.

Μετά το αυτοματοποιημένο σύστημα υπενθύμισης οφειλών που τέθηκε σε λειτουργία ήδη στα τέλη της άνοιξης, ομάδα Βέλγων και Ολλανδών εμπειρογνωμόνων παρείχε επιπλέον βοήθεια και για την «ηλεκτρονική παρακράτηση» (ή «αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών» όπως λέγεται).

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε κατασχέσεις καταθέσεων με διαδικασίες – εξπρές, ενεργοποιώντας και σχετική διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να εκδίδει ειδοποιητήρια και κατασχετήρια με ηλεκτρονικό τρόπο, προκειμένoυ να μειώσει το χρόνο διεκπεραίωσης της κατάσχεσης.

Με το ισχύον σύστημα ταχυδρομικής έκδοσης χειρόγραφων κατασχετηρίων απαιτούνται συνήθως μέχρι και 4 μήνες για να ολοκληρωθεί μία κατάσχεση. Συχνά οι μεγάλοι οφειλέτες είχαν και τον χρόνο (ή την πληροφορία) για να προλάβουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.

Με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις θα γίνονται για χρέη από 300 ευρώ και άνω, αλλά χωρίς να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του δημοσίου. Θα εκδίδει στη συνέχεια το κατασχετήριο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του δημοσίου.

Έτσι υπολογίζεται ότι ο χρόνος από την έκδοση του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου μέχρι την κατάσχεση του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού δεν θα περνούν περισσότερες από δέκα εργάσιμες ημέρες.

Πηγή: newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα