ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Κατατέθηκε στη Βουλή – Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση – Τι περιλαμβάνει για Αιγιαλό, ΦΠΑ, Επικουρικά Ταμεία

(upd)Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 232 άρθρα, υπάρχει μεταξύ άλλων η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, κλπ.

Το

πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, πρόσληψη 400 φοροελεγκτών, αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες», την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και την οριοθέτηση του αιγιαλού μέχρι το 2016.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συναντήθηκε με τους εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Στη συνάντηση μετείχαν οι Απόστολος Βεζυρόπουλος, Κώστας Καραγκούνης και Κώστας Σκρέκας (από ΝΔ) και Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Ρήγας και Κώστας Τριανταφύλλου (από ΠΑΣΟΚ).

Επίσης, παρόντες ήταν οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής ρυθμίσεις:

-Καταργείται από φέτος η υποχρέωση υποβολής της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

-Προβλέπεται νέα διαδικασία απενεργοποίησης του ΑΦΜ για όσους έχουν χρέη στην εφορία ή εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

-Προστίθενται 400 οργανικές θέσεις υπαλλήλων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να ενταθούν οι έλεγχοι και να λειτουργήσει η φορολογική διοίκηση.

-Αλλάζει το πλαίσιο για το «πόθεν έσχες». Προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων, η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και ενός υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων, προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» μέσω ίντερνετ ενώ και καθιερώνεται και η χρήση μεθόδων ανάλυσης επικινδυνότητας στους ελέγχους.

-Καθορίζεται ότι μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο θα πρέπει να γίνει χάραξη του αιγιαλού στο σύνολο της χώρας (σήμερα υπάρχει μόνο στο 8% της επικράτειας), αλλά αποσύρονται όλες οι διατάξεις που αφορούσαν τρόπου αξιοποίησης του αιγιαλού.

-Εντάσσονται στο ΕΤΕΑ οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.)

-Αλλάζει πλήρως το σύστημα δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

-Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε τουλάχιστον 10 τομείς της οικονομίας.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στον περιορισμό των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών και αποτυπώνεται στην ήδη βελτιωμένη επίδοση των βασικών μακροοικονομικών δεικτών.

Η πρώτη σημαντική βελτίωση αφορά τη δημοσιονομική διόρθωση, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 για πρώτη φορά μετά το 2002.

Η δεύτερη σημαντική διόρθωση αφορά την ανισορροπία στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας, με το πλεόνασμα που παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο αυτές εξελίξεις ήταν θετικότερες από τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών.

Τρίτη σημαντική επίδοση είναι η ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έναντι των εμπορικών της εταίρων, έπειτα από περισσότερο από δύο δεκαετίες σχεδόν συνεχούς απώλειας.

Επιπλέον, πέρα από την εξάλειψη των εσωτερικών και εξωτερικών μακροοικονομικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, την περίοδο 2010-2013 υλοποιήθηκε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας και προϊόντων και στη λειτουργία του κράτους.

Θετικότατη εξέλιξη ήταν επίσης και η έξοδος στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, όπου το Ελληνικό κράτος άντλησε κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις εκτιμήσεις για σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά εντός του τρέχοντος έτους.

Το 2014 εκτιμάται οριακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπειτα από 5 συνεχή έτη ύφεσης. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται

α) στις ενδείξεις σταθεροποίησης της κατανάλωσης καθώς η μείωση των τιμών περιορίζει τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων,

β) στη θετική συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας,

γ) στη τάση ανάκαμψης που παρουσιάζει η βιομηχανική παραγωγή, όπως επιβεβαιώνει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και

δ) στη προοπτική ανάκαμψης των επενδύσεων, όπως δείχνει η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία αποτυπώνεται στην παρατηρούμενη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Δεν παραγνωρίζεται, όμως, η σημαντική αύξηση της ανεργίας όπως και η διάρθρωση αυτής, με υψηλά ποσοστά νέων και μακροχρόνια ανέργων, που έχει υψηλό κοινωνικό κόστος και η αντιμετώπισή της αποτελεί προτεραιότητα. Αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, η ανεργία αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται από το 2014.

Οι προϋποθέσεις για την επαλήθευση των εκτιμήσεων για το 2014 απαιτούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βοηθήσουν τη μετάβαση της οικονομίας σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών αντί για την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και στην αποταμίευση και την επένδυση αντί στην κατανάλωση.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητες πρώτον η εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων εργασίας και κεφαλαίων, δεύτερον η δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος με χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και τρίτον την ενίσχυση θεσμών που διέπουν την προστασία των επενδυτών, ώστε να είναι εφικτή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και προσδοκάται να έχουν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα