ΕΠΙΤΥΧΙΑ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ – ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 12 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Την ώρα που οι αγορές αντιμετωπίζουν με καχυποψία την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έρχεται να επαναβεβαιώσει έμπρακτα τη στήριξή της, παρέχοντας μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, η Φρανκφούρτη αποφάσισε χθες να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κ.λπ.) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες

ως ενέχυρα για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν με τα ίδια ενέχυρα 12 δισ. ευρώ ρευστότητα επιπλέον. Για παράδειγμα, σήμερα οι ελληνικές τράπεζες για να δανειστούν 40 ευρώ από την ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν ενέχυρα αξίας 100 ευρώ. Διότι η ΕΚΤ επιβάλλει «κούρεμα» περίπου 60% κατά μέσο όρο. Με τη νέα απόφαση το ποσοστό αυτό μειώνεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας με τα ίδια ενέχυρα προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα συμφωνημένο με την Ευρωζώνη. Τουλάχιστον για όσο διάστημα η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας υπολείπεται των ελάχιστων αποδεκτών ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ρόλο στην απόφαση της ΕΚΤ έπαιξε και η δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα