Επιτόκια Fed: Οι τραπεζίτες ετοιμάζουν αύξηση, ο Π.Κρούγκμαν διαφωνεί

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν πιστεύει ότι η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) του St. Louis, κ. James Bullard, δήλωσε πως “οι ανησυχίες για την Κίνα και τα παγκόσμια προβλήματα που ανάγκασαν

τη Fed να καθυστερήσει μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχουν παρέλθει σε σημαντικό βαθμό”, ενισχύοντας την πιθανότητα αύξησης επιτοκίων από τη Fed, στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο.

Σημειωτέον πως σήμερα ανακοινώθηκε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, με τις προσλήψεις να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 271.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ

Ο Π.Κρούγκμαν σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog στους New York Times ανέφερε πως τα επιχειρήματα κατά μια πρόωρης αύξησης φαίνονται αρκετά πειστικά και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν εξαιτίας των στοιχείων ενός μήνα.

«Πρώτον, να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση: ενώ η αύξηση μισθών έχει ενισχυθεί, παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Ο δομικός πληθωρισμός είναι επίσης κάτω από τον στόχο της Fed. Και αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να πιστέψει κανείς ότι ο προ κρίσης στόχος ήταν πολύ χαμηλός» υποστηρίζει.

«Η Fed δεν πρέπει να βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών να είναι τουλάχιστον και κατά προτίμηση πάνω από εκεί που ήταν» τονίζει.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο κ. Κρούγκμαν, το ρίσκο είναι μεγαλύτερο αν η Fed αυξήσει πρόωρα τα επιτόκια από αν κινηθεί καθυστερημένα. «Αν η οικονομία αποδυναμωθεί, η Fed δεν θα έχει πυρομαχικά. Οπότε η αβεβαιότητα μας λέει να περιμένουμε»

Keywords
Τυχαία Θέματα