Επικουρικές Συντάξεις: Κατά κύματα οι μειώσεις μέχρι τον Οκτώβριο

Κατά κύματα θα πραγματοποιηθούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους, ωστόσο το μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» αναμένεται να το δουν οι συνταξιούχοι στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι πρώτες περικοπές έγιναν στις πληρωμές Αυγούστου και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, σε μειώσεις οδηγήθηκαν οι 66.900.

Στο δεύτερο «ψαλίδισμα» που αφορά τις πληρωμές του επόμενου μήνα, θα έχουν υπολογιστεί

βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού πάνω από 805.000 συντάξεις, με στελέχη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) να εκτιμούν ότι οι περικοπές, όπου γίνουν, θα αγγίξουν ακόμη και το 38%.

Η αναπροσαρμογή του 1,23 εκατ. επικουρικών συντάξεων θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο καθώς μένει να επανυπολογιστούν 120.000 συντάξεις με ειδικά καθεστώτα.

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου βέβαια, πέραν των μειώσεων λόγω επανυπολογισμού, θα φανεί και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου και ήδη σχεδιάζεται η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο) καθώς οι περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ και ξεκινούν από τον Ιούλιο και μετά.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, πάντως, εκτιμάται ότι στους 67.000 «χαμένους» του Αυγούστου θα προστεθούν και άλλοι 150.000 συνταξιούχοι, με τις περικοπές να υπολογίζονται «μεσοσταθμικά» στο 9,45% ενώ για περίπου 1.500 συνταξιούχους η μείωση θα αγγίξει το 38%.

Το δεύτερο κύμα επανυπολογισμού αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους τους ΕΤΕΑΕΠ), το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων, το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες οινοποιίας, το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) και το ΤΑΠΤΠ όπου ασφαλίζονταν το προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank).

Keywords
Τυχαία Θέματα