ΧΡΕΗ – ΔΗΜΟΣΙΟ: ΕΝΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

Τη δέσμευση ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη μπορούν να μπουν και οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια ομιλίας τυ στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμη κι αυτοί που δεν θα έχουν να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές του Οκτωβρίου και μετά, μέχρι να καταθέσουν την αίτησή τους. Αρκεί οι οφειλέτες

να ζητήσουν την ρύθμιση της οφειλής του Οκτωβρίου και εφ’ όσον υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι τις 31 Μαρτίου.

«Σημειώνω, επίσης, ότι οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να μπουν και αυτές σε ρύθμιση. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης θα καθοριστούν σύντομα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

«Κατά αντίστοιχο τρόπο ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τις οποίες θα παρουσιάσει σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Βρούτσης», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Σημειώνω, ότι προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φορολογουμένων, δεν τίθενται εισοδηματικές ή περιουσιακές περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση».

Τόνισε, επίσης, ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιδοκιμάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, όμως, ότι παραμένει δέσμευση της κυβέρνησης, η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης και ελέγχου για τους μεγάλους οφειλέτες ανακοινώνοντας σειρά δράσεων, όπως η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων χρεών, με τη συνδρομή του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου), με την ενσωμάτωση στοιχείων απο τις ΔΟΥ και στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση η τροπολογία που καθορίζει το νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τη ρύθμιση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν απαλλαγές από τις προσαυξήσεις,τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100%, αλλά και αποπληρωμή από 12 έως και 100 δόσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχέδιο της τροπολογίας, οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων (σ.σ οι δόσεις φτάνουν στις 100 για όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ και στις 72.000 για όσους χρωστούν από 72.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ) ενώ ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν θα εξασφαλίζουν και «έκπτωση» επί των προστίμων και των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί.

Η ρύθμιση, είναι αρκετά ευέλικτη. Παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να συμπεριλάβουν όλες τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Οκτωβρίου ενώ μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα να απενταχθεί κάποιος από την προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων (τη λεγόμενη ρύθμιση της νέας αρχής) και να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση που φτάνει έως και τις 100 δόσεις.

Οι 100 δόσεις, θα ισχύσουν για οφειλές έως 15.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο πήχης φτάνει μέχρι τις 72 δόσεις. Οσον αφορά στο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

-100% για εφάπαξ καταβολή
-90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
-80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
-70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
-60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
-50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
-30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
-20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56% και το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα. Σημαντικό είναι επίσης ότι το όριο του 1 εκατ. ευρώ για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν αφορά στο σύνολο της οφειλής αλλά στο αρχικό κεφάλαιο.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου, μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 και θα αποτυπωθεί ως αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΟΕΚ χωρίς οι δανειολήπτες να χάσουν την επιδότηση που δίνει για τα εννέα χρόνια ο ΟΑΕΔ.

ΔΕΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών απαντά τα εξής:

1. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται ακριβώς στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνεται μάλιστα ιδιαίτερα μέριμνα για την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι και σε 100 δόσεις.

2. Σε αντίθεση με παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

3. Προβλέπεται δυνατότητα επιλογής, προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να επιλέγει τον αριθμό δόσεων που ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται αναλόγως του αριθμού των δόσεων από 20% έως και 100% και προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο.

4. Προβλέπονται πρόσθετα ευεργετήματα για την περίπτωση των οφειλετών που είχαν υπαχθεί και τηρούν με συνέπεια τους όρους της ρύθμισης της «νέας αρχής» στο πλαίσιο του ν. 4152/2013.

5. Οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Οκτωβρίου και εξής, έχοντας τη δυνατότητα υπαγωγής ως προς αυτές στα προγράμματα πάγιας ρύθμισης που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

6. Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να παράσχει στους πολίτες την αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να καταστήσουν το χρέος τους βιώσιμο, έτσι ώστε να επιλέξουν εκείνο το πρόγραμμα ρύθμισης που τους επιτρέπει να μη δημιουργούν νέα χρέη, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο γι’ αυτούς όσο και για το Δημόσιο.

7. Η διάταξη αναγνωρίζει το ενδεχόμενο συγκυριακής αδυναμίας τήρησης των όρων της ρύθμισης και προβλέπει ρητά ότι δεν επέρχεται η οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια στους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος του προγράμματος ρύθμισης.

8. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγω ανωτέρας βίας.

9. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου περιορίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που υπολείπονται.

10. Διευκολύνεται, τέλος, σημαντικά σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς η άρση κατασχέσεων στα χέρια τρίτων για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα