Οι δανειστές επιτρέπουν εξωδικαστικό συμβιβασμό μόνο για τους “μεγάλους”! – Στα χέρια των τραπεζών οι “μικροί”

Η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών για την εξέταση του σχεδίου της εξωδικαστικής διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, δεν κατέληξε σε καθαρό αποτέλεσμα και τα θέματα παραπέμπονται στο ραντεβού της Τετάρτης.

Ούτε ο χρόνος διάρκειας του νόμου που θα διέπει την εξωδικαστική διευθέτηση των δανείων καθορίστηκε, αλλά ούτε – και αυτό είναι το βασικότερο – ποιες επιχειρήσεις θα υπάγονται στον νόμο.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η πλευρά των δανειστών όμως…ούτε που

το συζητά! Δέχεται μόνο συμμετοχή στο νέο νόμο των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως αυτές ορίζονται με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, δηλαδή αυτές που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών 50 εκατομμύρια ευρώ και πάνω.

Είναι εμφανές ότι οι μικρές επιχειρήσεις, δεν έχουν…τύχη με τις ρυθμίσεις που επιθυμούν οι δανειστές και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπαγάγει τις χιλιάδες αυτές περιπτώσεις με τα κόκκινα δάνεια, στην ρύθμιση του νόμου 4307/2014 (νόμος Δένδια). Δηλαδή, τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι τράπεζες, θα ακολουθεί το Δημόσιο και τα Ταμεία και στη συνέχεια οι λοιποί πιστωτές.

Τέλος,σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι δανειστές συμφωνούν να μην υπάρχει κούρεμα στις περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα