ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ: Επιβεβαιώνεται το “μέσο” σενάριο. Η Ελλάδα απαλλάσσεται από χρέος 18 δισ και οι τράπεζες …δεν καταστρέφονται

(UPD)Τελικά, όλα φαίνεται πως πήγαν καλά (σε σχέση με τα αρνητικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες από “φωνασκούντες” εκπροσώπους των τραπεζών), με την επαναγορά ομολόγων. Η Ελλάδα απαλλάσσεται από χρέος  περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι τράπεζες δεν… καταστράφηκαν. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, αυτό που γράφαμε:

Ότι θα προσφέρουν  δηλαδή περί τα 11 δισεκατομμύρια από το σύνολο των 15 περίπου δισ που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους, δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής συμμετοχής των ξένων στην επαναγορά.  Καλό όχι, αλλά και καταστροφικό, επίσης όχι. Τα ακριβή  αποτελέσματα της επαναγοράς πιθανώς δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα το νωρίτερο, καθώς οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να εξετάσουν το μέγεθος της μείωσης χρέους που επιτυγχάνεται με την επαναγορά προτού  δανείσουν στην Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΤΥΧΕ! – Στο 85-90% η συμμετοχή των τραπεζών – Τα ανταλλάγματα

 Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί ο στόχος των 28-30 δισ. ευρώ. Κάτω από το 100% φαίνεται πως διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζών, ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο  Euro2day οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην δημοπρασία, προσφέροντας ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους. Η συμμετοχή των υπολοίπων κατόχων χρέους ανήλθε στα περίπου 16 δισ. ευρώ.
Συνολικά προσφέρθηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα επαναγοράς θα οριστικοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, λαμβάνοντας μια σιωπηρή μικρή παράταση. Παρέχεται έτσι μια τελευταία ευκαιρία στους ιδιώτες κατόχους χρέους να συμμετάσχουν, υποβάλλοντας προσφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή των ξένων, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα προσφέρουν και τα εναπομείναντα ομόλογα (ονομαστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επαναγοράς.


Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία της διαδικασίας αναμένονται αύριο από το υπουργείο Οικονομικών. Η επιτυχία της επαναγοράς του ελληνικού χρέους κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 33,5 δισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ έχει τεθεί και ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα περιθώρια άρνησης των ελληνικών τραπεζών στη διαδικασία ήταν μηδενικά, καθώς τα τέσσερα μεγαλύτερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που συνολικά έχουν 15 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες είναι 100% δεσμευμένες να στηρίξουν το κράτος στην προσπάθεια για μείωση του χρέους.

Τα ανταλλάγματα που έλαβαν οι τράπεζες

Διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παρουσίασης κ

Keywords
Τυχαία Θέματα