ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ: Εκτιμήσεις ότι οι προσφορές έφτασαν τα 31,8 δισ.- Στα 21.5 δισ. η μείωση του χρέους – Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Εκλεισαν στις 2 το μεσημέρι  τα βιβλία για τις προσφορές στο πρόγραμμα  επαναγοράς του ελληνικού χρέους. Τα διεθνή πρακτορεία  μεταδίδουν ότι οι προσφορές έφτασαν τα 31,8 δισ. ευρώ. Κατά 21,5 δισ. ευρώ η 11% θα μειωθεί το χρέος. Με  την συμβολή των ελληνικών τραπεζών έκλεισε η επαναγορά.

Τελευταία

ενημέρωση: 18:45

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποτιμήσουν την επαναγορά, καθώς η επιτυχία του προγράμματος είναι  προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Eυρωπαίος αξιωματούχος, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Reuters, αναφέρει από την πλευρά του πως μέσω της επαναγοράς συγκεντρώθηκαν 32 δισ. ευρώ, με τη μέση τιμή να υπολογίζεται στα 33,5 σεντς. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στα 450 εκατ. ευρώ είναι η απόκλιση από το στόχο στην επαναγορά. Με τη διαδικασία του buyback, αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 126,6% έναντι του ΑΕΠ.

«Η επαναγορά επέτυχε, το θέμα είναι τι γίνεται με τις τράπεζες που έμειναν χωρίς ομόλογα». Με αυτό το σχόλιο στο Πρώτο Θέμα, υποδέχτηκε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας την απόφαση των ελληνικών τραπεζών να διαθέσουν τελικά το σύνολο των ομολόγων τους προκείμενου να επιτύχει το πρόγραμμα επαναγορας του ελληνικού δημοσίου. Όπως αναφέρουν οι  πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να βάλουν το 98 – 100% των τίτλων που κατείχαν.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία  λένε ότι το δημόσιο δίνοντας 8,5 δισεκατομμύρια στη διαδικασία της επαναγοράς αγόρασε συνολικά 26,8 δισ ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 10,4 δισ ευρώ από το σύνολο των 15 δις που κατείχαν. Φημολογείται μάλιστα ότι υπήρξαν από ορισμένες, μικρότερες των συμφωνηθέντων προσφορές.

Σήμερα που «κλείνουν τα βιβλία» και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο προκειμένου το ΔΝΤ να εγκρίνει τη δόση, οι μεν ξένοι, πλην ελαχίστων δεν πρόκειται  να κάνουν προσφορές καθώς εκτιμούν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα οδηγήσει ακόμα ψηλότερα τις τιμές των χαρτιών που κατέχουν, οι δε ελληνικές τράπεζες, ότι και να θεωρούν, δε μπορούν, παρά να δώσουν τα χαρτιά  που θα απαιτηθούν, προκειμένου να κλείσει ευνοικά για το κράτος η υπόθεση. Από τα 4,6 δις υπόλοιπα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, ένα σημαντικό μέρος θα δοθεί.  Και εδώ, γεννάται το ερώτημα: Έρχεται η καταστροφή των τραπεζών δεδομένων των αρνητικών κεφαλαίων με τα οποία οι περισσότερες θα εμφανιστούν;

-          Ναι, απαντά η μία πλευρά, καθώς οι ιδιώτες μέτοχοι θα δουν τις περιουσίες τους να καταρρέουν .

-          Όχι, απαντά η άλλη πλευρά, με το εξής επιχείρημα: Οι ελληνικές τράπεζες απαλλάσσονται μιας δια παντός από το ελληνικό χρέος που κουβαλούσαν επί τόσα χρόνια. Και επειδή οι πάντες γνωρίζουν ότι το εναπομείναν ελληνικό χρέος θα κουρευτεί ξανά και για τον επίσημο τομέα και για τους ιδιώτες  προκειμένου να καταστεί οριστικά βιώσιμο, είναι προτιμότερη οικονομικά για τις τράπεζες  η σημερινή επαναγορά από το «αυριανό κούρεμα». (τα έν

Keywords
Τυχαία Θέματα