Ένα τρένο “απειλεί¨να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια – Σέρβοι προειδοποιούν το Κόσοβο…

«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί στις σχέσεις της Σερβίας με την αποσχισθείσα επαρχία της, Κόσοβο, μετά την άρνηση των αρχών του δεύτερου να επιτρέψουν σε σερβικό τρένο, το οποίο είχε ως προορισμό τη Μιτρόβιτσα, να εισέλθει στο κοσοβαρικό έδαφος.

Το τρένο ήταν βαμένο στα εθνικά χρώματα της Σερβίας και έφερε γραμμένη επάνω του τη φράση «Το Κόσοβο είναι Σερβία».

Επρόκειτο για την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση – μετά από 18 χρόνια – μεταξύ της πρωτεύουσας της Σερβίας, Βελιγραδίου και της Μιτρόβιτσα, πόλης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου με σημαντικό σερβικό πληθυσμό.

Το τρένο σταμάτησε

λίγο πριν εισέλθει στο έδαφος του Κοσόβου από τις ειδικές δυνάμεις της κοσοβαρικής αστυνομίας (ROSU), αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς να το ανακαλέσει πίσω στο Βελιγράδι.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, κατηγόρησε το Κόσοβο ότι «θέλει πόλεμο» και προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να στείλει στρατεύματα σε κοσοβάρικο έδαφος ώστε να προστατεύσει την εκεί σερβική μειονότητα.

«Είμαστε μία χώρα που πρέπει να προστατεύσει τον λαό του και τα εδάφη του», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι το συνοριακό επεισόδιο με το τρένο θα μπορούσε προκαλέσει ένοπλες συγκρούσεις.

Το Κόσοβο είναι πρώην επαρχία της Σερβίας όμως το 2008 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, μετά από πολυετείς διενέξεις για εθνοτικούς και εδαφικούς λόγους. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του. Τη γραμμή μη αναγνώρισης ακολουθεί και η Μόσχα.

Το Κόσοβο εξακολουθεί να φιλοξενεί σερβική μειονότητα, η οποία είναι συγκεντρωμένη επί το πλείστον στο βόρειο τμήμα, κοντά στη Μιτρόβιτσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα