ΕΛΒΕΤΙΑ: Δημοψήφισμα για τις αμοιβές των μάνατζερ

Την Κυριακή, οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν αξίζουν τους μισθούς τους τα golden boys των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Εννέα μήνες μετά την επιβολή περιορισμών στα μπόνους και τις αποζημιώσεις των μάνατζερ, μέσω δημοψηφίσματος οι υψηλότερα αμειβόμενοι πολίτες της Ευρώπης αποφασίζουν εκ νέου εάν θα πρέπει οι ανώτατες αμοιβές στελεχών μιας εταιρείας να είναι υψηλότερες από το δωδεκαπλάσιο των

κατώτατων αμοιβών που η ίδια δίνει.

Οι ελβετικές εταιρείες και η κυβέρνηση έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε ένα “πόλεμο” κατά της αποκαλούμενης “1 προς 12 πρωτοβουλία”, η οποία αναμένεται να απορριφθεί, καθώς το 54% δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει.

Οι επικριτές της πρότασης επισημαίνουν ότι θα μειωθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τονίζουν ότι δημιουργείται σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της διατείνονται ότι δεν θέλουν να πλήξουν τις εταιρείες της δέκατης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αλλά επιδιώκουν δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

Ερευνα της Ελβετικής Ομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων, η οποία διαπίστωσε ότι, ενώ από το 1996 ως το 2010 οι μισθοί του 1% των καλύτερα αμειβόμενων Ελβετών αυξήθηκαν κατά 39% κατά μέσο όρο, οι μισθοί των χαμηλών και μέσων εισοδημάτων αυξήθηκαν μόλις κατά 6% και 9% αντιστοίχως.

Original article: ΕΛΒΕΤΙΑ: Δημοψήφισμα για τις αμοιβές των μάνατζερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα