ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5% το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, μικρότερο των προβλέψεων – Στο 193,3% του ΑΕΠ το χρέος – Μεγαλύτερα τα περιθώρια για παροχές

Καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ήταν τελικά η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα το 2021. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, διευκολύνουν τη λήψη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, έναντι του κύματος της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε στο 7,4% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο

5% και το χρέος στο 193,3% του ΑΕΠ.

Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκε στα 353 δισ. ευρώ (193,3% του ΑΕΠ). 

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2022 προέβλεπε ότι το 2021 θα έκλεινε με έλλειμμα στο 9,6% του ΑΕΠ, πρωτογενές έλλειμμα στο 7,3% και χρέος στο 197,1%.

Τα στοιχεία αποτελούν μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς διευκολύνουν το οικονομικό επιτελείο που θα μπορεί πιο εύκολα να συρρικνώσει το έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ για το 2022, ενώ ανοίγει τον δρόμο για γενναίες παρεμβάσεις απέναντι στην ακρίβεια. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν δημιουργείται απευθείας δημοσιονομικός χώρος και αυτό διότι η χώρα παράγει ελλείμματα και όχι πλεονάσματα.

Με 2% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 3,256 δισ. ευρώ χαμηλότερο έλλειμμα σε σχέση με αυτό που αναμενόταν στον Προϋπολογισμό του 2022, ξεκινάει από νέα δημοσιονομική βάση η χρονιά. Κυρίως όμως, υπό συνθήκες αυστηρής εποπτείας της χώρας και ενόψει νέας εξόδου στις αγορές, δείχνει ότι ακόμα και με όλα τα μέτρα της πανδημίας δεν έχουν εκτροχιασθεί ο προϋπολογισμός και η ελληνική οικονομία. Αντιθέτως ανοίγει έτσι ο δρόμος και για λελογισμένες  παροχές ελέω ενεργειακής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι στις 30 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει στην Κομισιόν τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2022 που θα συμπεριλαμβάνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιοριστεί στο 3% εφέτος έναντι στόχου 4,5% και ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 5,5% όταν ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί με παραδοχή για μέσο εναρμονισμένο δείκτη 0,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα