ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Προβληματισμός για τους “γρίφους” της απόφασης του ΚΑΣ – Τι λένε η Lamda, τα κόμματα, το ΤΑΙΠΕΔ

Ελληνικό: Η απόφαση του ΚΑΣ για τα στρέμματα που θα “ελέγχει” η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ερμηνείεται ποικολοτρόπως: Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποίηση γιατί η επένδυση προχωρά με σεβασμό στους νόμους του κράτους και την πολιτιστική κληρονομιά, η Lamda δηλώνει ότι αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων του ΚΑΣ για να τοποθετηθεί, η ΝΔ επισημαίνει ότι η απόφαση του ΚΑΣ δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα και στέλνει λάθος μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η πρώτη αντίδραση της Lamda Development

«Η LAMDA

DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ για θέματα που σχετίζονται με την επένδυση στο Ελληνικό.

«Η Lamda Development αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της .

Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑΙΠΕΔ: Σημαντικό βήμα για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου του Ελληνικού

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει κάθε σημαντική επένδυση που θα αποδώσει οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία, υπό τον όρο της τήρησης της νομιμότητας και των ευρωπαϊκών κανόνων καθώς και των άλλων συμβατικών υποχρεώσεων του δημοσίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως άλλωστε διευκρίνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «αυτή άλλωστε είναι και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την διοικητική αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση κάθε επενδυτικού σχεδίου. Τα παραπάνω ισχύουν απολύτως και στην περίπτωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Μετά δε, και τη χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κατά την προσέγγιση της κυβέρνησης «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης, με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς , ενώ εκμηδενίζονται οι νομικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά ανυπέρβλητα εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης».

Όπως εξήγησε δε, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων εντός της περιοχής της επένδυσης ενώ ενέκρινε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που είχε καταθέσει ο επενδυτής, με τη διευκρίνιση ότι «η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης αλλά μόνο αυξημένη επιτήρηση κατά την υλοποίηση της επένδυσης».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν στο μέλλον.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πλήρως συμβατή με τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από την αρχική σύμβαση και ανοίγει το δρόμο για να πληρωθεί το σύνολο των αναβλητικών αιρέσεων για τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στον αντισυμβαλλόμενο.

‘Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νομικής ορθότητας της διαδικασίας από όπου και αν αυτή προέρχεται υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρακάμψει ή/και να παραβεί το νόμο. Όποιος όμως υποστηρίζει αυτή την άποψη θα πρέπει ταυτόχρονα να εξηγήσει αν προτείνει επίσης την παράκαμψη του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και εν γένει πως αντιλαμβάνεται τη σχέση του ελληνικού δημοσίου με τους επενδυτές σε μια ευνομούμενη χώρα της ΕΕ», διεμήνυσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν δηλώνει ο Αλ. Φλαμπουράρης

Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος σημειώνει πως «για μία ακόμη φορά οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν».

Ο κ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει πως τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης άνοιξαν, αφενός η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων ότι δεν αποτελούν δασική έκταση τα 37 στρέμματα, αφετέρου η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας τονίζεται ότι το ΚΑΣ χαρακτηρίζει ως αρχαιολογικό χώρο ένα μικρό τμήμα μόλις 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500.

Η ΝΔ

Για παλινωδίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του ΚΑΣ δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα και στέλνει λάθος μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ποτάμι: Να μην ναυαγήσει και αυτή η επένδυση λόγω ιδεοληψιών

«Το Ελληνικό λειτουργούσε ως αεροδρόμιο επί δεκαετίες. Είναι αναξιοποίητο εδώ και 15 χρόνια. Και τους τελευταίους μήνες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αδελφών κομμάτων θυμήθηκαν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος και πιέζουν από μέσα και από έξω το ΚΑΣ για να μπλοκάρουν την επένδυση. Εχθές το πέτυχαν» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι.

Όπως σημειώνει, «η απόφαση του ΚΑΣ θέτει την επένδυση υπό αμφισβήτηση. Η προστασία των αρχαίων που μπορεί να βρεθούν είναι αυτονόητη. Αυτό όμως πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών, όπως γίνεται πάντα με τα μεγάλα έργα (πχ. μετρό)».

«Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Να μην κλείνει το μάτι στις αναβολές και στις αναταραχές. Να μη ναυαγήσει και αυτή η μεγάλη επένδυση λόγω ιδεοληψιών και γραφειοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα