Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου: Γιόρτασε τα 90 χρόνια του – Η ιστορία από το 1923

Ενενήντα χρόνια ιστορίας συμπληρώνει φέτος το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου. Τα 90 χρονα γιορτάστηκαν την Κυριακή το βράδι.

Από το 1923 όπου ιδρύθηκε, το ΕΕΕΚ δεν έπαψε μέχρι και σήμερα να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας την παράδοση δεκαετιών και το έργο αμέτρητων Ελλήνων που διακρίθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τις επιχειρήσεις τους στην Χώρα του Νείλου. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις κεντρικές

οδούς του Καΐρου με τις ελληνικές ταμπέλες, που μεσουρανούσαν στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Από αυτούς τους επιχειρηματίες, γεννήθηκε το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου, το οποίο διατήρησε τις δραστηριότητές του μέχρι και σήμερα, όπως παρουσιάστηκαν για τελευταία φορά στην Γενική Συνέλευση του ιστορικού αυτού Σωματείου μας που πραγματοποιήθηκε όταν ήταν Πρόεδρος ο αείμνηστος Πρόεδρος του Γιώργος Σκίτσας. Παίρνοντας την σκυτάλη, ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και επιχειρηματίας κ. Αντώνης Διαμαντίδης, συνέχισε με τους συνεργάτες του την μεγάλη ιστορία του Επιμελητηρίου. Ο κ. Διαμαντίδης έκανε σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη συνεργασίας του ΕΕΕΚ με αντίστοιχους αιγυπτιακούς και ελληνικούς φορείς. Τα στελέχη του Επιμελητηρίου βρέθηκαν στο πλευρό όσων Ελλήνων επιχειρηματιών έφτασαν στην Αίγυπτο και ζήτησαν την βοήθειά του είτε σε παλαιότερες επιχειρηματικές αποστολές από την Αθήνα είτε με επιχειρηματίες που εγκαταστάθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Χώρα του Νείλου. Παράλληλα, υπήρξε και μία σημαντική συνεργασία του ΕΕΕΚ με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ενώ είναι καθοριστική η συμβολή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο με το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου, «το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου ιδρύθηκε το 1923, με έδρα του στο Κάϊρο και στεγάζεται στο Κοινοτικό ακίνητο στην οδό 17 Soliman El-Halabi St., Tawfekia. Με σκοπό να προστατεύσει και να αναπτύξει τα Εμπορικά, Βιομηχανικά και Οικονομικά συμφέροντα των Ελλήνων Πάροικων γενικά, και την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σήμερα με την εξέλιξη των πραγμάτων και με την συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου, το έργο του αναβαθμίσθηκε και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας και Αιγύπτου. Το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου εξυπηρετεί τις Ελληνικές εταιρείες και τους Αιγυπτίους εισαγωγείς που θα ήθελαν να εισάγουν Ελληνικά προϊόντα. Συνεργάζεται με τα Αιγυπτιακά και τα Ξένα Επιμελητήρια και έχει στενές επαφές με το Ελληνικό Επιμελητήριο Αλεξανδρείας. Παρακολουθεί τους Αιγυπτιακούς νόμους σχετικά με την Οικονομία και το γενικό Εμπόριο.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΕΕΚ

Ο σκοπός του είναι η προώθηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και συγκεκριμένα με τις Ελληνικές Επενδύσεις από και προς την Αίγυπτο, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε Αιγυπτίους και Έλληνες επιχειρηματίες.

Γενικά, η προσπάθεια του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση και η αδελφοποίηση Οικονομικών φορέων των δύο χωρών ΕλλάδαςΑιγύπτου.

ΤΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΕΕΕΚ

Το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου μπορεί να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες ως εξής :

– ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

– ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ

– ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

– ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου από το 1923 έως σήμερα είναι οι εξής:

– Δημήτριος Μαρτίνης, από 19 Μαρτίου 1923 έως Μάρτιο 1946.

– Θεόδωρος Κότσικας, από Απρίλιο 1946 έως Απρίλιο 1949.

– Μικές Μαύρος, από Μάϊο 1949 έως Μάρτιο 1959.

– Δημήτριος Δημόπουλος, από Απρίλιο 1959 έως Ιανουάριο 1964.

– Φαίδων Αρσάνογλου, από Μάϊο 1964 έως Μάρτιο 1977.

– Ιωάννης Λιούφης, από Απρίλιο 1977 έως Μάρτιο 1982.

– Διαγόρας Παρασκευάς, από Απρίλιο 1982 μέχρι θανάτου του, 16 Δεκεμβρίου 1995.

– Θεμιστοκλής Διαμαντίδης, από Μάρτιο 1996 μέχρι θανάτου του, 21 Μαρτίου 2001.

– Γεώργιος Σκίτσας, από Μάρτιο 2001 έως Δεκέμβριο 2004.

– Μιχαήλ Ζουμπατλής, από Δεκέμβριο 2004 μέχρι θανάτου του, 15 Οκτωμβρίου 2005.

– Γεώργιος Σκίτσας, από Δεκέμβριο 2005 έως Μάρτιο 2008.

- Αντώνιος Διαμαντίδης, από Μάρτιο 2008 μέχρι και σήμερα.

Πηγή: ΝΕΟ ΦΩΣ Καΐρου

Keywords
Τυχαία Θέματα