Ελληνικό χρέος: Από τον …Άννα (Σόιμπλε) στον…Καιάφα (Σολτς) – “Πόντιος Πιλάτος” το ΔΝΤ – Ο Γολγοθάς της Ελλάδας τον Απρίλιο

10:07 6/4/2018 - Πηγή: BankWars

Το ζήτημα της σχεδιαζόμενης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η στάση που θα τηρήσει ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σε σχέση με αυτήν που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Β.Σόιμπλε, σχολιάζεται ευρύτατα στον γερμανικό τύπο.

Η εαρινή Συνοδός του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 16 και 22 Απριλίου θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την ευκαιρία να συναντηθεί με τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει

δείξει πως θα μείνει πιστός στο γερμανικό δόγμα «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι “στη διαμάχη για το χρέος με την Αθήνα εντείνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση”. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, “οι εταίροι στην ευρωζώνη πιέζουν προκειμένου ο Όλαφ Σολτς, ει δυνατόν, να πάρει θέση εντός του τρέχοντος μήνα για το πώς βλέπει το Βερολίνο τη συνέχεια για την Αθήνα μετά το τέλος του δανειακού προγράμματος”. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το βασικό ερώτημα είναι “εάν θα δοθούν πρόσθετες ελαφρύνσεις χρέους στην Ελλάδα –και αν ναι, τι εύρος θα έχουν αυτές”.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται ξεκαθαρίζει πάντως στην ελληνική κυβέρνηση ότι “όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο”. Στόχος των Βρυξελλών είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το χρέος τον Ιούνιο, αναφέρει η SZ, παρατηρώντας ότι “τα μηνύματα από το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ασαφή”.

Σε σχόλιό της για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι “ο Σολτς πρέπει να αποφασίσει” τι στάση θέλει να τηρήσει έναντι της Αθήνας μετά τη λήξη του προγράμματος. “Η Αθήνα πρόκειται να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει ελευθερία. Ανοιχτό είναι βεβαίως το ερώτημα πόσο μεγάλη επιτρέπεται να είναι αυτή η ελευθερία προκειμένου, πρώτον, να μην ξεσπάσει εκ νέου η κρίση που έχει κατευναστεί και, δεύτερον, οι φορολογούμενοι στις χώρες των δανειστών, ανάμεσά στις οποίες είναι και η Γερμανία, να πάρουν πίσω τα δανεικά χρήματα”. Η εφημερίδα του Μονάχου υπογραμμίζει ότι το κριτήριο για το πόση μεταμνημονιακή ελευθερία θα πρέπει να έχει η Ελλάδα “δεν είναι το εθνικό συμφέρον (σ.σ. Ελλάδας ή Γερμανίας), αλλά το ευρωπαϊκό: η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ελευθερία στον βαθμό που η ευρωζώνη παραμένει σταθερή και το ευρώ ασφαλές”. Η SZ θεωρεί ότι “οι δανειστές πρέπει να κρατήσουν την Αθήνα υπό εποπτεία” και να επιβάλουν περιορισμούς μέχρι να διευθετηθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Σε σχέση με το ελληνικό χρέος, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να αποφύγει μια “πικρή αλήθεια”. Σύμφωνα με την SZ, “δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει σε 60 χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ. (Ο Σολτς) μπορεί να κάνει τώρα δύο πράγματα: να εγκρίνει με πραγματισμό μια ελάφρυνση χρέους (…) ή να παίξει με τον χρόνο, αρνούμενος μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το πρώτο θα ήταν κάτι καινούριο. Στη δεύτερη περίπτωση ο Σολτς θα συμπεριφερόταν όπως ο Σόιμπλε”.

Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στις 17 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) στην οποία θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις του οργανισμού για το πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και το 2019.

Την Τέταρτη 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor). Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), η οποία θα εμπεριέχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον stress test, η συγκεκριμένη έκθεση αποκτά ειδικό βάρος.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ημέρα πάντως είναι η Πέμπτη 19 Απριλίου, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξίσου σημαντική είναι και η Παρασκευή 20 Απριλίου, οπότε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα