Στους 11 οι νεκροί από τη συντριβή του F-16 στην Ισπανία – Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

[UPD] Παγκόσμιο σοκ και δέος έχει προκαλέσει το τρομακτικό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας όταν διθέσιο ελληνικό F-16 συνετρίβη μέσα στην πίστα του αεροδρομίου σκοτώνοντας τους δύο χειριστές, παρασύροντας στο θάνατο ακόμη εννέα αεροπόρους από τη Γαλλία και τραυματίζοντας 20 στρατιωτικούς από τη Γαλλία

και την Ιταλία πολλοί εκ των οποίων φέρουν σοβαρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», εκτός από τους δύο Έλληνες πιλότους που έχασαν την ζωή τους κατά την συντριβή του ελληνικού F-16, ο αριθμός των Γάλλων θυμάτων αυξήθηκε πριν από λίγο σε εννέα. Ένας από τους 21 συνολικά τραυματίες άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί.

Το διθέσιο ελληνικό F-16 Block 50, ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά που μεταστάθμευαν στην αεροπορική βάση Lol Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας συμμετέχοντας στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), είχε μόλις εντολή για απογείωση. Ηταν 16:40, ώρα Ελλάδος, της 26ης Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της απογείωσης, της πιο δύσκολης φάσης στην πτήση, και μόλις το ελληνικό F-16 είχε «ξεκολλήσει» από τον διάδρομο αποπροσγείωσης, για κάποιο άγνωστο λόγο το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος έφυγε προς τα δεξιά και συνετρίβη στην πίστα της αεροπορικής βάσης.

Οι δύο Έλληνες πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους, δηλαδή ο σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο και ο σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, σκοτώθηκαν την ώρα που το F-16 χτύπησε στο έδαφος.

«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Η κατάσταση των 20 τραυματιών

Από τους 20 τραυματίες οι 10 είναι Γάλλοι και οι 10 Ιταλοί. Έξι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ισπανίας στο protothema.gr, από τους 13 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Αλμπαθέτε, οι επτά φέρουν σοβαρά τραύματα, ενώ η κατάσταση των πέντε κρίνεται σταθερή.

Πληροφορίες ήθελαν τρεις από τους τραυματίες να βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένας ακόμα φαίνεται να έχει υποστεί ακρωτηριασμό.

To γράφημα της El Pais αναπαριστά τι συνέβη:

1. To ελληνικό F-16 συμμετέχει σε ετήσια άσκηση με δύο πιλότους

2. Στις 15:30 ξεκινά τους ελιγμούς για την απογείωση

3. Για άγνωστους λόγους ο κινητήρας κάνει «κράτει»

4. Το αεροσκάφος στρίβει δεξιά, χάνει ύψος και συγκρούεται με άλλα αεροσκάφη που ετοιμάζονται να μπουν στο διάδρομο απογείωσης.

Επί ώρες μετά το δυστύχημα η περιοχή του δυστυχήματος είχε αποκλειστεί από τις ισπανικές αρχές. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν επιβεβαίωνε το θάνατο των δύο χειριστών.

TO ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύο πιλότοι και άλλα οκτώ άτομα σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν ένα ελληνικό F-16 συνετρίβη σε αεροπορική βάση στην Ισπανία, μεταδίδει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το μαχητικό συνετρίβη στις 15:40 (τοπική ώρα, 16:40 ώρα Ελλάδος) σε αεροπορική βάση στην επαρχία Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας, όπου υπάρχει σχολή πιλότων του ΝΑΤΟ.

Το F-16 συνετρίβη σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, στη διάρκεια της απογείωσης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τη συντριβή του F-16 προκλήθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα