Ελληνική σπιρουλίνα από την Νιγρίτα – Η επένδυση του αρχιτέκτονα και της δικηγόρου

Πριν από δύο χρόνια στις 27 Μαρτίου 2014 δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία στην Βόρεια Ελλάδα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας σπιρουλίνας. Η ΓΕΩ-ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΕΠΕ.

Ο αρχιτέκτονας Παντελής Αναστασιάδης, χρόνια στο χώρο της κατασκευής επαγγελματικών κτιρίων και κατοικιών

με δραστηριότητα κυρίως στα Β. προάστεια, και η σύζυγός του Κατερίνα Μπουρολιά, νομικός, με κύρια απασχόληση στο τομέα των δημοσίων σχέσεων αποφάσισαν να αλλάξουν τελείως «ρότα» ζωής και να ασχοληθούν με το πρωτογενή τομέα και μάλιστα τη καλλιέργεια σπιρουλίνας.

- Κύριε Αναστασιάδη τι ήταν αυτό που σας έφερε μετά τη πορεία σας σε ένα τόσο διαφορετικό αντικείμενο στο πρωτογενή τομέα?

Π. Αναστασιάδης: Εκτός από την Αρχιτεκτονική που υπήρξε μεγάλη αγάπη στη ζωή μου πάντα παράλληλα τρέφω τεράστιο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, τις εναλλακτικές λύσεις ενέργειας, το πρωτογενή τομέα και γενικά κάθε τι που οδηγεί σε δημιουργία.

Η φαντασία του αρχιτέκτονα δεν σταματάει μόνο στη δουλειά του αλλά απλώνεται και σε οτιδήποτε μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και να προσφέρει θετικές λύσεις σε κάθε αναζήτηση.

- Αυτή τη φορά ποια ήταν η αναζήτηση?

Π. Αναστ.: Στο τομέα μας υπήρξε ένας κορεσμός και μία σημαντική ανάσχεση λόγω της οικονομικής τροπής που πήραν τα πράγματα στην Ελλάδα και όχι μόνο. Έτσι οι επιλογές ήταν ή η επιμονή σε κάτι που πια δεν προχωρούσε ή η αλλαγή πορείας. Διαλέξαμε το δεύτερο. Και η αναζήτηση αυτή μας έφερε στη σπιρουλίνα.

- Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές νέες καλλιέργειες έχουν αναπτυχθεί και πολύς κόσμος έχει στραφεί σε αυτές. Πως εσείς από όλες αυτές επιλέξατε τη σπιρουλίνα?

Π. Αναστ.: Πράγματι στην αναζήτησή μου τις έψαξα σχεδόν όλες. Όμως αυτό «το πακέτο» που συγκεντρώνει η σπιρουλίνα τουλάχιστον στα δικά μου μάτια είναι μοναδικό. Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκος που στο «μικρό κορμί» του θα έλεγε κανείς ότι συγκεντρώνει τη δύναμη της φύσης! Αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί περίπου 100 στοιχεία στη σύστασή του που προσφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό! Που αλλού να το βρεις αυτό? Από την άλλη και σαν επιχειρηματική κίνηση είχε το ατού της φιλικότητας προς το περιβάλλον που είναι πάντα μέλημά μου. Οι αποδόσεις επίσης μου φάνηκαν ικανοποιητικές.

- Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να κάνεις μια νέα εταιρεία?

Π. Αναστ.: Κατ΄ αρχήν εμείς συνεργαστήκαμε με έναν αγρότη από τη περιοχή που ήταν ο πρώτος που τόλμησε να κάνει σπιρουλίνα στον Ελλαδικό χώρο με προτροπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ειδικά του κ. Φυτίκα το 1998. Από την άλλη οι προσπάθειές μας και ο κόπος πολλές φορές μας ξεπέρασαν. Το κράτος δε μολονότι θάπρεπε να φροντίζει κάθε νέα επένδυση ειδικά αυτές που τολμούν σε ειδικές συνθήκες αυτό δεν φάνηκε.. Σίγουρα υπήρξαν και άνθρωποι που μας στήριξαν και τους ευχαριστούμε γι΄ αυτό αλλά από την άλλη ο κρατικός μηχανισμός «έλαμψε» άλλη μια φορά με τη δυσκαμψία και την γραφειοκρατική του επιμονή.

- Που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή που από ότι ξέρω συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την δημιουργία της εταιρείας.

Π. Αναστ.: Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει, παρά τις δυσκολίες, πάρα πολλά πράγματα γι΄ αυτό το χρονικό διάστημα

Κατ΄ αρχήν έχουμε πάρει όλες μας τις άδειες, έχουμε μια έκταση υδατοδεξαμενών 1600 τ.μ. που είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, έχουμε υπάρξει η πρώτη κάθετη μονάδα επίσης από τους 4 Έλληνες παραγωγούς που είμαστε σήμερα (από τη μονάδα φεύγει έτοιμο προϊόν συσκευασμένο), έχουμε ανεβάσει το πήχυ όσον αφορά φροντίδα, καθαριότητα, σεβασμό στη παραγωγή, τη συλλογή και τυποποίηση του προϊόντος και έχουμε ήδη πιστοποιηθεί ως προϊον βιολογικής καλλιέργειας. Είμαστε δε στη τελική διαδικασία του ISO 9001:2008 και 22000:2005.Το προϊόν μας κυκλοφορεί στην αγορά από τον Αύγουστο του 2013, απλώνεται με δίκτυα σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών και σχεδιάζουμε τις εξαγωγές μας άμεσα. Καλύπτουμε δε τη ζήτηση του προϊόντος και με αντικαταβολές από την μονάδα μας.

- Γιατί κάποιος να παίρνει λοιπόν σπιρουλίνα σε σχέση με άλλα συμπληρώματα διατροφής?

Κ. Μπουρολιά: Κατ΄ αρχήν η σπιρουλίνα είναι τροφή και μάλιστα από τις πιο εύπεπτες (92% πεπτικότητα) που υπάρχουν. Εντάσσεται στα συμπληρώματα μόνο και μόνο γιατί δισκιοποιείται ώστε να είναι εύκολη στην κατάποση. Είναι φυσική «υπερτροφή» και μεις δεν χρησιμοποιούμε κανένα έκδοχο για να γίνει δισκίο. Επομένως είναι γνήσια καθαρή σπιρουλίνα. Περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες και τόσα άλλα. Είναι ευεργετική για τον οργανισμό καθώς τονώνει, ενισχύει το ανοσοποιητικό, παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής σε όλους, στους αθλητές είναι πολύ δημοφιλής, βοηθά τα παιδιά σε περιόδους διαβάσματος, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη, στο θηλασμό, βοηθάει στην ανάρρωση από ασθένειες, αναπληρώνει ελλιπή διατροφή και άπειρα άλλα για τα οποία υπάρχουν πολλές μελέτες που μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο.

- Φυσικά είναι πολύ αξιόλογο είδος. Γιατί όμως κάποιος να πάρει τη δική σας σπιρουλίνα τη SPIRULINA NIGRITA?

Κ. Μπουρολιά: Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να μην πιστεύει ότι το δικό του προϊόν είναι το καλύτερο! Άλλωστε αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχει κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Άρα αυτό ισχύει και για μας που αγαπήσαμε πολύ αυτό το είδος και το πιστέψαμε πολύ! Και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε γι΄ αυτό. Υπεύθυνος άλλωστε στην μονάδα μας για το προϊόν είναι ένας εξαίρετος βιολόγος με μεγάλη πείρα και γνώση στα μικροφύκη, ο Δρ. Ιωάννης Τζοβενής.

- Πόσοι είστε οι Έλληνες παραγωγοί?

Είμαστε 3 στη Νιγρίτα Σερρών, ένας στο Σιδηρόκαστρο και τώρα ετοιμάζεται ένας και στη Κρήτη. Σαν εταιρεία σεβόμαστε πολύ τους συναδέλφους παραγωγούς και θεωρούμε ανάγκη κάποια στιγμή οι Έλληνες παραγωγοί να αποκτήσουμε ένα αδιάβλητο φορέα. Γιατί ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι υγεία. Ο αθέμιτος όμως είναι το πρόβλημα σε κάθε αγορά.

- Τώρα με προκαλείτε να σας ρωτήσω τι εννοείτε αθέμιτο ανταγωνισμό?

Κ. Μπουρολιά: Εννοώ ότι πάντα υπάρχουν αυτοί που παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό. Φέρνουν εισαγόμενη σπιρουλίνα, τη «ντύνουν» Ελληνικότητα στη συσκευασία ή στο άκουσμα και κερδοσκοπούν εις βάρος όλων μας. Ελπίζω κάποια στιγμή αυτό να πάψει και να μην χωράει οτιδήποτε παραπλανητικό στην αγορά μας. Αλλά προς το παρόν αυτό είναι ευχολόγιο.. Γι΄ αυτό και στόχος μας είναι να ενωθούμε οι πραγματικοί παραγωγοί ώστε να αντιμετωπίσουμε το «κίβδηλο» και να επιβιώσουμε υγιώς.

- Ειλικρινά σας το εύχομαι καθώς ανήκω στους καταναλωτές. Τι θα μας συμβουλεύατε?

Π. Αναστ.: Να ψάχνετε. Να ρωτάτε. Να επισκέπτεστε τις μονάδες αν βρεθείτε κάπου κοντά. Να υποψιάζεστε από τις τεράστιες «προσφορές».. Πρέπει να διαφυλάξουμε τουλάχιστον την γνησιότητα και την Ελληνικότητά μας..

- Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή σας στο νέο περιβάλλον? Ξέρω ότι μέχρι τώρα ζούσατε αποκλειστικά στην Αθήνα?

Κ. Μπουρολιά: Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι που ακούνε ότι αλλάξαμε τη ζωή μας και ζούμε τώρα στην επαρχία λένε «σας ζηλεύω». Εκείνη την ώρα ξέρω ότι στο νου τους έχουν μια τετραήμερη εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα.. Έχει μεγάλη διαφορά να ζεις μια καθημερινότητα σε μια επαρχιακή κωμόπολη όσο κι αν θέλουμε να το δούμε αλλοιώς. Ειδικά για μας που είμαστε 56 και 57 χρόνων και όχι 20-30 που ξεκινάς και τα φτιάχνεις όλα από την αρχή. Εμένα μου λείπει η Αθήνα και το πολιτιστικό της κομμάτι, μου λείπει η οικογένεια και οι φίλοι μου και όσο κι αν είμαι ευπροσάρμοστος δεν παύεις να είσαι ο ξένος ανάμεσα στους ντόπιους. Κακά τα ψέματα..

- Δηλαδή δεν θα παρακινούσατε άλλους να κάνουν παρόμοια βήματα?

Κ. Μπουρολιά: Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να μιλάω απόλυτα. Είναι ανάλογα πάντα τα πράγματα με τις ανάγκες του καθενός. Η επαρχία έχει πολλές ομορφιές αλλά και δυσκολίες. Το ίδιο είναι και η πρωτεύουσα. Αναλόγως που είναι το επίκεντρο του καθενός. Ποιο είναι το θέλω του. Αυτό να ακολουθήσει θα έλεγα στο καθένα. Είμαστε όλοι μοναδικοί και καλό είναι να σεβόμαστε τις ανάγκες μας, όσο φυσικά μπορούμε και όσο η οικονομία της χώρας μας μας το «επιτρέπει»!

Keywords
νιγριτα, για μας, νέα, εταιρεία, ελλαδα, επε, iso, φαρμακεια, κρητη, ρωτήσω, προσφορες, αθηνα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αποτελεσματα, γνωση, διατροφη, δουλεια, εγκυμοσυνη, οικονομια, οξεα, υγεια, φυσικη, ψεματα, ωρα, iso, αγαπη, αγορα, αμινοξεα, αρχιτεκτονικη, ασθενειες, βιταμινες, βορεια, βρειτε, γινει, δευτερο, δυναμη, δικη, διαδικτυο, δικτυα, ευκολο, ειλικρινα, υπαρχει, εννοειτε, επε, εταιρεία, ετοιμο, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδιο, ειδος, ισχυει, κινηση, κυριε, κυρια, κωμοπολη, λειπει, ματια, μπορειτε, νεες καλλιεργειες, παντα, οικογενεια, οστα, ουσιες, παιδια, περιβαλλον, ρωτήσω, σιγουρα, συμπληρωματα, σιδηροκαστρο, φαντασια, φυσικα, φορα, ιωαννης, εξαγωγες, εκδρομη, φιλοι, για μας, κομματι, ξενος, μια φορα, θελω να
Τυχαία Θέματα